Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
tak to tedy bude
Y2-10-20=0 ????????? A čím pak tu rovnici teda vykrátím ??????
↑ Dominika84:
Přestaň se furt ptát a zamysli se nad těma jablíčkama. Já vím moc dobře co tam je, a taky vím kolik to vyjde. Až na to přijdeš, zkontroluj si ještě znaménka, taky jsou špatně.
↑ LukasM:
No tak to díky. Já myslela,že na tohle fóru se pomáhá pochopit matika těm co jí nechápou.
Když se pořád ptám,tak to asi znamená že si stím nevím rady a ani nevím jak na to. Tak jak to mám pochopit, když mi řekneš/te ať se furt neptám ??????
↑ Dominika84:
Klidně se ptej, ale nejdřív odpověz na to na co se ptám já. . Já se ptám kolik se to teda rovná.
↑ LukasM:
rovná se to nula (podle jablíček)
Nie je to ťažké, stačí vyjadriť si jednu neznámu z oboch rovníc a potom riešiť obe vytvorene rovnice.
Poprosil by som o plusku.
↑ miso16211:
děkuji, plusko bylo dáno
↑ Dominika84:
Ale stejně se v tom nějak nechytám. Asi sem natvrdlá....
Mám
X+Y=5
X2-Y2=5
X=5-Y
(5-Y)2 - Y2 =5
25-10Y+Y2-Y2=5
mám to taklhe správně?
↑ LukasM:
Tak kde sakra dělám chybu ??? :-D
y2 - 10y + 20 = 0
Ano / ne ?
↑ Dominika84:
Chybu děláš pořád u těch jablíček. Jen proto říkám, že bys mohla víc číst a zkoušet než se ptát, není v tom nic zlého. To cos posala v 19:14 už správně není.
↑ LukasM:
Tak já nevím, podle mě když má jedno jabko a někdo mi jej sebere, tak nemám žádný !!!!!!!!!!!!!!!! To znamená NULA
↑ Dominika84:
To je pravda. Ale podle těch tvých rovnic ti to jedno jablko zůstane.
Mám rovnici . To v té závorce, jak jsi právě napsala, je NULA. Tak proč tam pořád dokola píšeš ?
↑ LukasM:
Já myslela, že nula se tam nepíše a místo nule se píše y2
↑ Dominika84:
No, a to je právě to místo, kde se ti z žádného jablíčka stane jedno jablíčko. Jablíčko je u nás totiž .
Nula je nula, a nepíše se místo ní vůbec nic. Pokud ti to není jasné, šel bych o tom diskutovat do sekce ZŠ.
↑ LukasM:
No do sekce ZŠ nevím, nevím........
Dobře tudíž jsme se dopracovaly do fáze 25-10y+0y=5 je to tak
↑ Dominika84:
Ano. S tím, že ti radši pomůžu a rovnou ji přepíšu do tvaru , abychom se vyhnuli dalším řečem o nule. Teď už by to snad neměl být problém dopočítat.
↑ LukasM:
Tudíž
A=25
B= - 10
C=5
D= B2-4.AC
Je tohle ten postup dál,že?
↑ Dominika84: pokud je tohle výchozí rovnice, kterou počítáš, tak to není kvadratická, proto nemůžeš použít vzorec pro vypočítání kořenů kvadratické rovnice
co třeba odečíst jednu stranu a vyjde něco jako: a pak vydělíš rovnici výrazem
nebo takhle: je to příklad lineární rovnice: (když ji upravíš) a řešení bude
↑ Dominika84:
Chybu robíš v tom, že ti chýbajú niektoré absolutné základy matematiky - tj. učivo ZŠ..Máloktorý ôsmak nevie vypočítať ..Nechcem ťa nijako uraziť, ale tí, ktorí nevedia ZŠ matiku majú na SŠ jednoducho problém..
ideš maturovať z matematiky? diky za plusko
↑ miso16211:
Ne nematuruju z matiky, zaplať pánbů :-)
↑ BakyX:
Sorry, ale nepamatuju si, že by se na ZŠ něco takovýho probíralo !!!
Pokud jo, tak mám asi DOOOOST velký výpadek !