Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ miso16211:
Ak chceš medzeru tak použi:
a\!|
a|
a\,|
a\:|
a\;|
a\quad|
a\qquad|
a\qquad\qquad|
a\hspace{500}|
Zkopírované z príspevku #458...
↑ miso16211:
A možno ti pomôže aj ak použiješ \\
Vidíš ten rozdiel ?
Jakým způsobem v normálním LaTeXu zapsat v matematickém módu nový řádek? Jde o to, že současný MimeTex udělal nový řádek při \\, ale tohle v LaTeXu, ani v MathTexu nefunguje. MathTex případně umožňuje vystoupit z matematiky přes \parstyle. MathTex jde nejjednodušeji vyzkoušet zde: http://www.forkosh.dreamhost.com/source … ml#preview
↑ halogan:
V řádku nejsme, do řádkového módu se lze dostat přes \textstyle:
\int_a^b
\textstyle\int_a^b
V normálním Latexu taky píši eqnarray mimo matematický mód a \\ nebo \newline pro nový řádek mi nefunguje ani v blokové matematice.
↑ Lukee:
Jediné, co mě napadá, je přidávat kolem textu od uživatele automaticky toto:
\begin{array}{l}(uživatelův text)\end{array}
Ale není to asi moc čisté řešení. Nevím, jaké nevýhody to přináší, pokud nějaké jsou, pak by asi bylo dobré mít možnost tohle vkládání vypnout. Např. by to mohlo být nastavené, aby se nahrazovalo následovně:
$1$ –> \begin{array}{l}1\end{array}
$$1$$ –> 1
Edit: tak to není dobrý nápad, vykresluje se to pak takto:
↑ BrozekP:
A taky to bohužel nezvládá eqnarray: (ani bez \parstyle)
\begin{array}{l}
\parstyle\begin{eqnarray*}
x+y+z&=&3
\end{eqnarray*}
\end{array}
Myslel jsem to tak, že kdo by chtěl používat komplikovanější věci jako třeba eqnarray, tak by právě využil ty dvojité dolary.
Ještě by šlo toto:
\parstyle\begin{align*}
&a\\
&b
\end{align*}
(První a poslední řádek se doplňuje automaticky, to mezi vkládá uživatel.)
Tam je ale ta komplikace, že se musí na začátek řádku psát &, pokud to chceme mít zarovnané doleva. Pokud chceme psát jen jeden řádek, tak to ale nutné není.
↑ BrozekP:
Tomu by se dalo trochu pomoci tak, že bychom udělali makro \nl, které by se nahradilo za \\& a první & bychom tam vkládali vždycky. Asi by to bylo o trochu příjemnější než psát \\&.
↑ Lukee:
Když tam ten první & vložíš automaticky, tak tím bohužel znemožníš využít to prostředí rovnou na soustavu rovnic pěkně zarovnaných na =.
Udělal bych předpoklad, že kdo umí napsat $$, tak už pro něj není taková komlikace připsat jeden &. Pokud někdo používá tlačítko pod editačním oknem, tak by se mu rovnou vložilo $&$ s kurzorem za &.
↑ BakyX:
Odpověď na tento dotaz nestačí? :-)
neviem či sa niekde riešilo,ale prečo v mathtexu funguje napr. \parstyle\noindent a\\\int{f\left(x\right)}\\\frac{a}{b}\\\frac{c}{d}
ale nefunguje \parstyle\noindent\frac{c}{d}\\\frac{a}{b}
nechápem tomu totiž
↑ jarrro:
Já se divím, že to vůbec zlomky vypisuje, myslel jsem, že \frac se dá použít jen v matematickém prostředí.
↑ mikl3:tu je mimetex ešte skús na forum2.matweb
↑ BrozekP:vlastne máš pravdu \parstyle zruší matematický mód a ako sa dá dostať naspať?