Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Logona:
Zkuste nejdřív napsat počet kombinací třetí třídy pro n prvků (myslím obecně s hodnotou n).
A pak totéž pro n+1 prvků. A podle zadání je těch kombinací z n+1 prvků o 36 více, než těch z n prvků.
Takkže ty výsledky v obecném tvaru (tedy s neznámou n) dejte do rovnice.

↑ Logona:
Tak sem napište to, co máte. Já nebo někdo z kolegů Vám poradíme, jak dál nebo kde děláte chybu.
Zřejmě tam bude potřeba umět vhodně upravit kombinační číslo.

↑ Logona:
Výborně! Jen nevím, proč tam máte ty kombinace označené V. Svádí to k myšlence, že děláte variace. Ale rozepsáno to máte dobře.
Teď jde o fintu, jak se zbavit ve zlomku
těch faktoriálů. Znáte ji?
teolog napsal(a):
↑ Logona:
Výborně! Jen nevím, proč tam máte ty kombinace označené V. Svádí to k myšlence, že děláte variace. Ale rozepsáno to máte dobře.
Teď jde o fintu, jak se zbavit ve zlomkutěch faktoriálů. Znáte ji?
Mělo tam být C, omlouvám se ;o)
teolog napsal(a):
↑ Logona:
Teď jde o fintu, jak se zbavit ve zlomkutěch faktoriálů. Znáte ji?
Bohužel neznám. V tom bude ten zakopaný pes .

↑ Logona:
Ten faktoriál v čitateli se takto rozepíše, aby se mohl zkrátit s tím faktoriálem ve jmenovateli.
Stejným způsobem to udělejte na druhé straně té rovnice.
Je to jasnější?
teolog napsal(a):
↑ Logona:
Ten faktoriál v čitateli se takto rozepíše, aby se mohl zkrátit s tím faktoriálem ve jmenovateli.
Stejným způsobem to udělejte na druhé straně té rovnice.
Je to jasnější?
Postupovala jsem takto:
(n+1).n.(n-1)/6 = n. (n-1)/6 + 36
Postupovala jsem správně?

↑ Logona:
Ano, to je správně. Teď to ještě všechno převést na jednu stranu a dostanete pěknou kvadratickou rovnici, zjednodušit jí ještě můžete pokud rovnici vydělíte trojkou. A pak už by to mělo být snadné.