Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ calis: zdravim, mne sa to nejako nezda. vidime z predpisu ze tam mame odmocninu (parnu) zlomok a logaritmus. takze plati
a zaroven
a zaroven
vam vysiel D(f) ako ten uplne spodny interval ? tak napriklad zoberieme cislo s toho (-inf;-2) zoberieme -3 dosadime staci do logaritmu dostaneme log(-9) co nie je definovane.
↑ zdenek1: 3/2 je správně, překlepl sem se....
↑ PeetPb: co prosim ? ano ve finale sem dosazoval, abych zjistil nulove body a jelikoz nas zajimaji + tak sem do def. oboru napsal plusy ... ale zda to mám dobře netuším....
↑ zdenek1: ale netuším zda to mám správně ..
↑ calis: tak podla mojho nazoru je ten interval nespravny. takze rozobereme si moj postup netvrdim ze je spravny ale mal by byt. takze mame 3 predpisi z obmedzeniami odm. zlomok a log. zacneme napriklad odmocninou vyraz pod nou dame vacsi rovny nule pretoze z podmienky vieme z elen vtedy je definovana odmocnina. vyjde nam ze x >= 1 ideme dalej teraz si zoberieme zlomok, menovatel dame "nerovny" nule takze x nerovna sa -2 to mame pokryte v prvej podmienke kedze x >= 1 . dalej logaritmus 2x-3>0 a dostaneme x>3/2 3/2 to je 1,5 a to nemame pokryte v uplne prvej podmienke takze ja si myslim ze D(f) bude interval (3/2;inf) .
↑ zdenek1:dekuji za info