Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2011 03:23

Moncik
Zelenáč
Reputace:   

Matice zapsaná jako součin elementárních matic

http://www.sdilej.eu/pics/81bccb759b177b2818a0ceedc9e28163.JPG

• (téma jako vyřešené označil(a) Moncik)

#2 04. 02. 2011 19:36

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Matice zapsaná jako součin elementárních matic

Možné řešení je napsat si detailně převod na Jordanův tvar a pak v opačném směru zapisovat každý krok jako elementární transformační matici. Jejich postupnou aplikací na jednotkovou matici pak samozřejmě dostaneme matici původní.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 05. 02. 2011 00:51

Moncik
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:

Tak to jsem trochu nepochopila. Neexistuje jednoduší způsob. Mám za to, že ta daná matice se má upravovat na jednotkovu matici a elementární matice co vzniknou při úpravách se vynásobí, ale nemůžu přijít na to v jakém pořadí se mají násobit a jestli musí být transponované nebo inverzní. Je to možné řešit tak nějak? Nebo sem úplně mimo? Moc prosím o radu, jak mám postupovat u tohoto typu příkladu.

#4 05. 02. 2011 08:18

claudia
Richard P. Feynman

Ano, to je přesně ono. Jordanův tvar regulární matice je jednotková matice.

Maticí transformace se násobí zleva.

Záleží na tom, co definuješ jako elementární matici vzniklou při úpravě. Potřebuješ matici transformace v opačném směru, která je inverzni matici transformace v tom směru, ve kterém úpravy provádíš.

Nechceš napsat postup, jakým bys jednu tu úlohu řešila?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 05. 02. 2011 14:34

Moncik
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:

To by si byla fakt moc hodná, já si vůbec nevím rady.

#6 05. 02. 2011 15:08 — Editoval claudia (05. 02. 2011 15:08)

claudia
Richard P. Feynman

Já myslela, jestli Ty nechceš napsat, jak bys to řešila... :-) Ale dobrá, za takovou bezelstnost... :-)

Tak naznačím ten druhý příklad:

{{1, 1}, {2, 1}}

Upravím na jednotkovou matici v těchto krocích:

{{1, 1}, {1, -1}}
{{1, 0}, {0, -1}}
{{1, 0}, {0, 1}}

Nyní je důležité si povšimnout, že jde o elementární úpravy i v opačném směru. Takže se od konce podíváme, jak dostaneme předchozí matici. Z jednotkové matice dostanu {{1, 0}, {0, -1}} tak, že druhý řádek vynásobím -1, tedy transformační matice:

{{1, 0},{0, -1}}

Následně z {{1, 0}, {0, -1}} získám {{1, 1}, {1, -1}} tak, že přičtu -1 násobek druhého řádku k prvnímu. Tedy transformace:

{{1,-1},{0,1}}

Poslední transformací bude přičtení dvojnásobku prvního řádku ke druhému:

{{1,0},{2,1}}

Teď máme tři elementární matice a je třeba je vynásobit ve správném pořadí. Teorie napoví, že každá další se přiloží zleva. Výsledek je tedy:

{{1,0},{2,1}} * {{1,-1},{0,1}} * {{1, 0},{0, -1}}

a kontrola:

http://www.wolframalpha.com/input/?i={{ … },{0,+-1}}

Zkus sem podobným způsobem napsat některý z dalších příkladů. Můžeš třeba začít tím prvním. Tady máš vodítko: http://www.wolframalpha.com/input/?i={{ … },+{0,+1}} Důležité je ale pochopit "proč" :-)

#7 06. 02. 2011 00:35

Moncik
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:
Jo už mi to jde. Všechny mi vycházej. Mockrát děkuji sama bych na to sotva přišla. Fakt moc moc moc moc díky.

#8 06. 02. 2011 01:05

Moncik
Zelenáč
Reputace:   

↑ claudia:

A jestli bych se ještě mohla zeptat: U poslední matice to nejde, protože neni invertibilní, že?

#9 06. 02. 2011 01:18

claudia
Richard P. Feynman

Moncik napsal(a):

↑ claudia:

A jestli bych se ještě mohla zeptat: U poslední matice to nejde, protože neni invertibilní, že?

Přesně tak. Též by se tomu dalo říkat, že je singulární.

Zápatí