Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2011 11:00 — Editoval mikl3 (04. 02. 2011 11:01)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

reakce ledové kys. octové a louhu sodného

dobrý den, (pro paní Jelenu: tohle je ten mail, který jsem vám psal:)
pro všechny: mám litr 99,8% kys. octové a chci reakcí (neutralizací) s NaOH připravit octan sodný. napsal jsem si rovničku a vyšlo mi (je to přibližné a beru to z hlavy) llitr kyseliny + 0,7kg louhu->1,45kg soli + 300ml vody
všechno mám (kyselinu a louh sodný)
otázka je jak tuto reakci provést? musím si sehnat akvárko velké a buďto to musí být v digestoři nebo venku s použitím rukavic, ochranných brýlí a respirátorů (plynových masek:)
budu mít akvárko s kyselinou a do ní budu po troškách dávat louh sodný, bude probíhat neutralizace, až tam vhodím množstí 1,45kg louhu, bude zneutralizováno, vznikne mi roztok octanu sodného a vody, já potřebuju čistý octan mám to vyvařit? tím si vyvařím i trochu octanu myslím si, nebo nechat krystalizovat? to bude trvat a stejně se vody nezbavím
navíc pokud to vyvařím, tak mi vznikne čistý kapalný octan sodný, ok, já ho potřebuji nějak skladovat a obávám se, že mi ztuhne v akvárku (nebo v nádobě, kam ho přeliji) a nedostanu ho ven leda bych ho zase roztavil... neví někdo něco lepšího?
děkuji vám

#2 04. 02. 2011 13:24

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: reakce ledové kys. octové a louhu sodného

Zdravím,

není nutné být tak adresný, chemiků je tady více, navíc už nejsem praktický chemik.

Vstupní materiál NaOH se mi nelibí ani trochu, stejného výsledku dosahneš s Na2CO3 nebo NaHCO3 za daleko bezpečnějších podmínek.

NaOH bych Tobě zakázala úplně! Ne bych, ale jednoznačně - zakázala.

Koncentrovaná kyselina není nutná, reakce lépe běží v kyselině ředěné.

Jinak octan sodný je běžně dostupná chemikálie, buď přes školu, pokud nakupuji reagencie nebo přes někoho, kdo má živnostěnský list.

Roztok octanu (není to "čistý kapalný" octan) (pokud bude před krystalizaci) může krystalizovat i pouze působením nějakého prachu, jako zdroje krystalu.

Akvárko jeko chemická nádoba se mi také nelibí :-)

Co je účelem přípravy octanu? Horký led? Děkuji.

#3 04. 02. 2011 15:00 — Editoval mikl3 (04. 02. 2011 15:05)

mikl3

↑ jelena: děkuji za reakci, nevěděl jsem, že je tu více chemiků, jsem rád, že jsem se dozvěděl nové poznatky, např. že je možné to udělat za pomoci jiných látek, účelem je horký led, demonstrace podchlazené kapaliny (z 20 pokusů se mi to povedlo jednou)
octan sodný jsem se snažil sehnat, již jsem vyčerpal zásoby našeho chemika z roku 1987 (byl to trihydrát octanu sodného, tak se dokonce i distribuuje, jestli se nemýlím)
proto jsem se rozhodl vyrobit si octan sám, abych na něm mohl zkoušet zkoušet a jestli se mi to nepovede minimálně uspokojivě, zavrhnu tyto pokusy.
NaOH není zase tak nebezpečná látka, proč bych ji nemohl používat? ať už na čištění kotle...
než NaOH je horší kyselina octová přijde mi

tak dobře, uvažuji dále, (bohužel "musím" už použít tuhle kyselinu a hydroxid, protože jsem si je koupil a litr kyseliny stál 180 korun a dva kilogramy hydroxidu 100, takže se mi to nechce skladovat na jindy), jak moc bouřlivá bude tahle reakce? pokud mi neunikne tolik energie, že mi to roztaví akvárko (domnívám se, že nám sám pan učitel říkal, že to je regulérní chemické nádobí a my jsme se mu smáli, ale možná se pletu), tak to bude v pořádku (nevím zda to je endotermická nebo exotermická reakce, ale myslím, že teplo bude unikat)
spíš mne zajímá jak odstranit tu vodu z té směsi, která mi vznikne?  děkuji

#4 04. 02. 2011 18:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ mikl3:

Ano, realita je taková, že matematik je na tomto fóru opravdovou raritou, všeho ostatního je celkém dost :-)

Co konkrétně se nepovedlo, jak se to dá popsat?

1. najdi si prosím bezpečnostní listy pro obě vstupující látky a pro vystupujicí a umístí sem odkazy. Potom se podebatuje, co je více bezpečené.

2) rozhodně bych nezkoušela metodou kyblu, ale nejdřív v malém výpočteném množství.

Jaká je nouze zpracovat celý litr + 2 kg?

3) pokud jsi měl trihydrát, v čem byl problém? Podle vlastností, co jsem letmo nakoukla, měl by na vodní lazní při teplotě +58 uvolňovat krystalickou vodu a přecházet do roztoku. A při zchlazení a pomocí vnešení zdroje krystalizace opět krystalizovat. To nefungovalo?

4) Doporučuje se provést výpočet tak, aby při reakci vznikl poměr co nejblíž trihydrátu (tedy na 1 mol octanu musí být 3 mol vody). Jelikož právě trihydrát způsobuje efekt horkého ledu.

Potom se doporučuje odpařovat na vodní lázni do takového stavu, aby na povrchu vznikala vrstvá podobná tuku. Pro kontrolu, zda tato vrstva se tvoří, doporučuji foukat na povrch roztoku.

5) akvárko (jaký tvar? jsou lepené nebo kovové spoje?) spíš bych si vzala várnou skleněnou konvici :-)

Nejvíce bych věřila materiálu odsud, jelikož stránku urdžuje katedra anorganické chemie, kterou jsem prošla osobně :-)

Omlouvám se, neměla jsem čas věnovat se tomu nějak podrobně.

#5 04. 02. 2011 18:25 — Editoval mikl3 (04. 02. 2011 18:35)

mikl3

↑ jelena: s tím předešlým to dopadlo tak, že jsem ho rozpustil (ano na povrchu byla vrstava, ale spíš než tuku to byla malá blána "ledu" možná tuhého octanu) poté přelil někam do čisté nádoby, ochlazoval a on mi tuhnul, tudíž jsem do něj pak nemohl vhodit krystalizační bod...
nechápu tohle: "Jaká je nouze zpracovat celý litr + 2 kg?"
ty listy o bezpoečnosti zkusím najít (já věřím vám, ale myslel jsem, že horší je kyselina kvůli výparům)
to akvárko je prostě "akvárko" nemá to spoje lepené, nýbrž to je stavené sklo (je to odlitý kus skla ve tvarů akvárka)
děkuji za další informace

bohužel, já rusky neumím, učil jsem se půl roku, ovládal jsem psanou formu jazyka, ale tohle je nad mé síly
zkusím google, jo google pomohl
možná jsem neměl dost informací a přesnosti: dovolím se zostudit a napsat své možné chyby: vařil jsem octan (ano, při teplotě varu 117°C) někdy minutu jindy 10, může být chyba? popř. jak je to správně? vodní lázeň o teplotě 58 a jak dlouho...?
tu blánu jsem popsal již výše, vznikala, ale nevím, co znamená
tak když jsem usoudil, že je octan rozpuštěný, nalil jsem ho do baňky, postavil do studené vody (někdy studené, někdy ledové) a nechal ho, octan někdy ztuhl aniž by byl nějak výrazně podchlazený, jindy jsem ho míchal (krouživými pohyby baňky) ve vodní lázni studené a opět nic moc
občas jsem se dostal na stav, když jsem ho vyndal z vodní lázně a on najednou ztuhl (ale do kaše a né do pevné látky)
jen jednou se mi povedl dobrý výsledek, vařil jsem octan, přelil, dal jsem ho na okno ven (teplota +5) nechal jsem ho tam 20 minut, pak jsem ho přinesl vhazuji krystal nic... nic a nic a pak najednou v celém objemu ztuhl...
děkuji

#6 05. 02. 2011 19:07

pietro
Reputace:   187 

↑ mikl3: Nerob to prosím s koncentrátmi !!!  Možno sa uvoľní koncentrované reakčné teplo.

Viem si netrpezlivý a myslíš, že tomu pomôže, keď to urobíš v koncentrovanej forme....  fakt neviem na čo by si použil ešte koncentr. octovú, lúh som mal doma tiež na kanalizáciu, ale teraz sú už iné prípravky.

http://www.google.sk/search?q=koncentro … ctov%C3%A1

Dôveruj vodným roztokom , aj v priemysle sa lepšie narába s roztokmi a po reakcii sa zahusťujú.

Toto videjko si videl?
http://www.wonderhowto.com/how-to-make- … ad-212411/

#7 05. 02. 2011 19:24 — Editoval mikl3 (05. 02. 2011 19:41)

mikl3

↑ pietro: děkuji, já jsem si na internetu prošel mnoho návodů, na video se podívám, asi byla chyba v tom, že jsem se zbavoval vody, přitom to má být vodný roztok...
tak já zředím kyselinu na řekněme 50%, což už by mohlo být bezpečnější (kdyby to bylo jako ocet 8%, tak to také není optimální) a poté zkusím zreagovat
tepla se obávám, už když jsem reagoval zinek a kys. solnou, tak jediné štěstí, že jsem to měl v plechovce (bylo to na dřevěné podložce a propálilo do černé kruhy)
tak po zvážení všech vašich připomínek a nápadů jsem došel:
1) zředím kyselinu na 50% (rozumná míra)
2) nejdříve zkusím s malým množstvím (sice né zkumavka, ale tak 250 až 500 ml)
3) přesně podle návodů budu dělat vodný roztok
4) mě ještě napadlo nepoužívat tedy NaOH ale Na, pokud ke kys. octové přidáme sodík, vznikne nám vodík a octan sodný, nebylo by to lepší?
děkuji vám

#8 05. 02. 2011 20:49

pietro

↑ mikl3: zabudni prosim na sodik ! Uz si ho videl ako burlivo reaguje s vodou? To je prudkost !  a popis mi este ako budes riedit kyselinu.  Daj to radsej na 25 az 30 %.

#9 05. 02. 2011 21:05

pietro

a luh si tiez priprav do roztoku, bude sa uvolnovat teplo  po malych kuskoch pridavat a neustale miesaj sklenenou tyckou, okuliare, rukavice, respirator. a kyselinu potom osobitne priprav zriedeny roztok tak ze ju budes liat z osobitnej malej nadobky tenkym pruzkom po sklenej tycinke do vody. velku lahev daj bokom.

#10 05. 02. 2011 22:35

mikl3

↑ pietro: sodík jsem viděl jak jezdí po hladině vody... tak to byl špatný nápad...
jistě, bezpečnost jsem psal asi v prvním komentu, rukavice, respirátory, brýle jsou samozřejmostí
tak mi přeci jen zbývá NaOH a kyselina...
budou mi asistovat učitelé (i když fyzik :D)

#11 05. 02. 2011 22:40

Dana1
Host

↑ mikl3:

Tak človeče tfuj tfuj ...

#12 05. 02. 2011 22:38

mikl3

↑ Dana1: děkuji, já dám vědět jak to dopadlo (doufám že né partem :-)

#13 07. 02. 2011 19:33

mikl3

tak mám zředěnou kyselinu na 33% a připravenou, chtěl jsem si udělat i roztok NaOH, ale to už nemá cenu, kyselina není tak koncentrovaná

jestli by někdo nevěděl, jak dostanu octan z roztoku s vodou, dík

#14 08. 02. 2011 08:12

pietro

↑ mikl3:Gratulujem !!!!! a tak skusil si  ? rozpustit zrnko NaOH v roztoku? Keď nebola výrazná tepelná reakcia potom postupne rozpúšťaj ďalej  po zrnkách za stáleho miešania až spotrebuješ vypočítané množstvo.

A o odparovanie si nerob starosť.... pozri to videjko čo Ti mesiace ponúkam. :-) Dáš do čistého hrnca a na variči odparuješ.
Samozrejme s citom.

#15 08. 02. 2011 09:29

mikl3

↑ pietro: dneska zkusím rozpustit NaOH v tom roztoku kyseliny, děkuji za uklidnění ohledně odpařování (vyvařování) voda ze vzniklého roztoku, já doufám, že celý pokus vyjde

#16 08. 02. 2011 09:49

Dana1
Host

↑ mikl3:

Nie že sa Ti zatrasie ruka pri tom zrnkovaní  NaOH ... a nespomínal si nejakých učiteľov?

#17 08. 02. 2011 12:07

pietro

↑ Dana1:Pytali sa mladenca na odvode. "a ty preco nechces byt vojakom?!".....Ruky sa mi trasuuu.... A velitel na to ..."tak pojdes posypat makovniky !" schopen !

#18 08. 02. 2011 15:19

mikl3

↑ Dana1: téhle otázce nerozumím... můžeš mi ji převyprávět?

#19 08. 02. 2011 15:29 — Editoval Dana1 (09. 02. 2011 08:43)

Dana1
Host

↑ mikl3:

No - potrebuješ to tam hádzať po zrnkách  (viď Pietro #14 Dnes 08:12).  Hádzanie po zrnkách  =  zrnkovanie. A keby sa Ti tak pri hádzaní zrnka ruka zatriasla, miesto 1 zrnka by ich mohlo zrazu byť až kritické množstvo. No a potom - o jedného fóristu menej...

A učitelia - sú záruka akejsi bezpečnosti (dúfam).

#20 08. 02. 2011 15:59 — Editoval pietro (08. 02. 2011 16:06)

pietro

↑ mikl3: Postup ďalej.... tak ako by som to robil ja ... ( niečo som už "napiekol").... keď doreagujú asi veľkú väčšinu vody treba odpariť, ( nebolo to zbytočné, že si to robil v nadbytku) pozri videjko...do akej formy by si mal produkt dostať... teplé kryštály.. znovu odparovanie bude trvať dlhšie ale čím pomalšie tým lepšie, nič nepokazíš, nič nepripečieš, a miešaj, nech sa voda vyparuje v celom objeme...

.kryštály keď vychladnú...prefiltruješ nad drezom cez kávový filter...tak ako na videu a môžeš ich pripraviť na presýtený roztok ( napr.do sáčku) ako na videu.

Držím palec...

A ešte dopĺňam, rozdel si odparovanie na etapy, neodparuj všetko naraz, vyskúšaj si intenzitu ohňa potrebného na odpar na menšom množstve, aby si sa zase moc nezdržiaval. Na videu potrebovali 90 % vody odpariť.

#21 08. 02. 2011 19:50 — Editoval mák (08. 02. 2011 19:53)

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

A není lepší si octan sodný koupit?

http://www.trigonmedia.cz/eshop/images/products/fullsize/0507439001251979848.jpeg

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#22 08. 02. 2011 19:58

mikl3

↑ mák: ano, uvažoval jsem nad tím, ale tak už mám kyselinu, hydroxid, tak se mi zase nechce kupovat, navíc aspoň se přiučím něčemu malému

#23 09. 02. 2011 08:34

pietro

↑ mikl3: Kde si ? Ozzvi sa  !  Ako ddoopadol poku s ???  ?? ?  * ** ***

#24 09. 02. 2011 08:41

Dana1
Host

↑ pietro:
Nebude v škole?

#25 09. 02. 2011 11:55