Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 02. 2011 20:17 — Editoval poletucha (04. 02. 2011 11:14)

poletucha
Zelenáč
Reputace:   

Pružnost a pevnost - 2 příklady

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit, jestli byste mi nemohli pomoci s řešením tohoto příkladu z pružnosti. Vše je napsane v obrazku. Má se spočítat počet otočení šroubem, aby se dosáhlo síly 120 000N. Ten šroub tlačí přes podložku na menší váleček( průměr válečku 30mm). Mohli byste prosím napsat jaké se mají použít vzorce k výpočtu nebo jaký by mohl být postup řešení případně.

http://www.sdilej.eu/pics/7886f73014d50dca02aafacdf8322098.JPG

Tento druhý příklad mi osobně připadá těžší, než předchozí. Má se dimenzovat hřídel, která je na dvou nosnících a na hřídeli jsou 2 ozubená kola o ruzných průměrech. Jedno kolo myslím to s menším průměrem je kolo hnací a druhé se jen otáčí. Vím, že se musí asi spočítat síly na jednotlivých kolech. A nakreslit průběh kroutícího momentu. Ale nevim k čemu mi to bude. neznám vzorce které jsou pro to potřeba. Ale ten průměr tý hřídele se musí asi nejak navolit podle něčeho, možná dovolené napětí(které si zvolím). Znám mez pevnosti ta je 500MPa, podle mě musis spocitat asi jeste mez únavy.
Děkuji za každou radu

http://www.sdilej.eu/pics/700f1b9df1ae9bd48b3fec3d39e3450f.JPG

#2 04. 02. 2011 15:44

perdy
Místo: Praha
Reputace:   

Re: Pružnost a pevnost - 2 příklady

Prvý príklad: myslím, že pôjde o aplikáciu Hookovho zákona. Ten dáva do súvisu predĺženie/skrátenie telesa a napätie. Napätie je sila pôsobiaca na jednotku plochy (skoro ako tlak) a skrátenie je dané tým, ako veľmi potočíš šróbom.

#3 04. 02. 2011 19:07

poletucha
Zelenáč
Reputace:   

↑ perdy:↑ perdy:

Takhle jsem to spocital ale nějak se mi to nezda.Mohli byste se kouknout jestli by to mohlo být správně? Nevim jak mám do toho započítat stoupání závitu šroubu P=1mm.

http://www.sdilej.eu/pics/141629d41b3179b3bfd66db00709a227.JPG

#4 05. 02. 2011 00:26

perdy
Místo: Praha
Reputace:   

Dopredu musím upozorniť, že som neabsolvoval technickú školu, takže moje odpovede treba brať s rezervou.

Pozor na jednotky (napätie určite nie je v Newtonoch, veď je to v podstate tlak)

$l$ by mala byť dĺžka valčeka pred deformáciou, $\Delta l$ by mala byť zmena jeho dĺžky.

Stúpanie šróbu udáva, ako veľmi šrób "stúpne" pri jednom pootočení? Ak áno, potom zrejme zmenu dĺžky dostaneme vynásobením stúpania a počtu otočení.

#5 05. 02. 2011 10:01

poletucha
Zelenáč
Reputace:   

↑ perdy:

Ano stoupání je jak říkáte. takže to prodloužení L podělím tím stoupáním a mělo by to vyjít snad správně. díky

Zápatí