Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2011 14:34

Maxim K
Reputace:   

Limita posloupnosti - kontrola

Ahoj,
potykam se s prvnim prikladem zde:
http://www.karlin.mff.cuni.cz/~kalenda/ … 1/mi-b.pdf

Dle vysledku mam dojit k cislu 3. Ja ale, at delam co delam, dochazim k vysledku 5. Zkusil jsem letmou zkousku, ta muj vysledek potvrdila. Nemyslim si vsak, ze by sam pan profesor z matfyzu mel ve vysledku chybu. Mohl by prosim nekdo overit, jestli je trojka opravdu resenim?

• (téma jako vyřešené označil(a) halogan)

#2 05. 02. 2011 14:34

fordox

Re: Limita posloupnosti - kontrola

jj opravdu je vysledek tri:) musi se pouzit veta o policajtech, kdy mensi policajt je ten druhy vyraz a vetsi policajt je ten druhy vyraz dvakrat...A vysledek je opravdu tri:) Tuto pisemku jsem dostal minuly tyden primo od pana kalendy, takze jsem si vysledkem naprosto jisty:)

#3 05. 02. 2011 15:08

Maxim K
Reputace:   

A jak dopadla nasledna zkouska, pane kolego? :)

#4 05. 02. 2011 15:25

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Jak se u limit dela zkouska? To neznam.

Jinak vysledek opravdu vypada na trojku. Preci jen 3^n >> 2^n.

#5 05. 02. 2011 15:25 — Editoval claudia (05. 02. 2011 15:42)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Přikláním se k názoru, že výsledek je opravdu 3. Můžeme provést důkaz davem :-)

Já si zlomky parciálně vydělila, pak z nich vytknula 3^n, to odmocnila a zbytek pod odmocninou mi podle policajtů směřoval k 1. (Jako kanždá n-tá odmocnina z konstanty.)

Zkus napsat svůj postup ukazující, že by to mělo být 5, popř. ukaž, co myslíš tou zkouškou.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#6 05. 02. 2011 15:42

Maxim K
Reputace:   

↑ halogan:
No, kdyz jsi v nouzi, vymyslis ledacos :)
Vychazel jsem z predpokladu (a z definice limit posloupnosti), ze existuje urcita hranice, ke ktere dana posloupnost bude konvergovat (predpokladal jsem 3, nicmene doufal jsem v 5). Postupnym dosazovanim vyssich cisel jsem se snazil odhadnout, ke ktere hranici se budu blizit. Je to myslenka spatna?

↑ claudia:
Muj postup byl zavadejici, spatne jsem si urcil policajty, nijak nepopiram, ze vysledek je 3. Jen jsem se snazil zjistit, ze je vysledek 3 opravdu spravny :)

#7 05. 02. 2011 15:42

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Hlavni je, ze 3^n je opravdu dominantni a o dost dulezitejsi nez 2^n.

Co se tyce toho dosazovani, tak jako kontrola to muze byt, nikoliv jako dukaz. Muzete tim ale nejake hodnoty treba vyloucit, musite ale neco vedet o te posloupnosti. Pokud treba vite, ze je neklesajici a najdete n, pro ktere a_n bude 4, tak limita urcite nebude 3. Pokud ale neznate takove vlastnosti, tak vam to sice muze "konvergovat" k petce pro prvnich par (desitek/stovek/...) n, ale pak se to treba zvrati nekam jinam.

#8 05. 02. 2011 15:42

fordox

zkouska nedopadla nejlepe:) Doufam, ze nyni bude trochu milosrdnejsi:) nicmene to, ze je to 3 o tom neni sebemensi pochyb. Na pozkouskovem posezeni nam to pocital i sam pan Kalenda:)

#9 05. 02. 2011 16:16

Maxim K
Reputace:   

Dekuju vsem :)

Zápatí