Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V závislosti na parametru a patriace R urcte vzájomnu polohu afinnich podprostoru priamky a roviny v E4.
p= (1,2,0,0) + t(4, a, 2, 1)
rovina= x1-2x3=3, x2+5x3-6x4=7
Tu prisiel kamen urazu, lebo ak je to vyjadrene parametricky, tak si to hodim do matice a je to. Ale ako spravim z obecnej rovnice (a to este z 2!!) parametricke. Nejak nevidim tam ten postup spatne.
Dakujem za radu!
↑ katica: Ahoj, napadlo ma, čo tak zistiť sinus uhla, ktorý zviera priamka s rovinou. V 3D je na to pekný vzorec, treba ku tomu smerový priamky a normálový roviny. sin= skalárny súčin(spriam*nroviny)/súčin ich abs hodnot.
↑ pietro:
Neviem presne na co myslis. teda viem, ale neviem ako to aplikovat v E4 hlavne ked este ani neviem, ci ta priamka a priestor zvieraju nejaky uhol. Ak by to bolo v E3 a mam len jednu rovnicu, tak si vyjadrim normalovy vektor, dosadim si bod z priamy alebo vektor a dopocitam to aj pomocou obecnej rovnice. Ale tu mam E4 a este k tomu 2 rovnice, tam je moj kamen urazu :(
↑ pietro:
tak, asi ma napadol jednoduchsi sposob. Len neviem ci to funguje.
Dalo by sa do obecnej rovnice roviny dosadit parametricke vyjadrenie priamky?
cize
x1=1+4t
x2= 2+4ta
x3= 2t
x4=t
to znamena, ze rovnica by vyzerala
(1+4t)-2(2t)=3
(2+4ta)+5(2t)-6(t)=7
↑ katica: No a teda resenim prvej rovnice vyšlo 1=3...nepravda...teda neexistuje také t ktoré by zabezpečilo spoločný bod. Tak sú teda rovnobežné..myslím. Aj sinus uhla vyšiel =0... Mali by mať od seba stále rovnakú vzdialenosť...tým by sa to mohlo overiť..
S druhou rovnicou neskoršie...
↑ katica: V druhej máš prosím chybku mala by byť 2+at+4t=7 a keď dáš vyjadriť t=5/(a+4) , bude zaujímavé pri a=-4, dostaneme 2=7, čiže to isté ako v prvej rovine... rovnobežné. Nie som úplne doma v tých podprostoroch....
↑ pietro:
keby si teda zvolim A take, aby mi vyslo 2=7 tak by boli rovnobezne?
a teda keby si zvolim ine tak, tak by mohli byt napr roznobezne? :)
ja sa v tom orientujem do toho E3. ale to E4 je uz na mna moc, neda sa to predstavit, nakreslit, nic :)
↑ katica:Ano tak by som to chápal, pozri napr.
↑ pietro:
uf, to si sa pekne rozpisal :) ale suhlasim.
nedalo mi to, tak som pocitala zas inak a vyslo mi ze: z tej kratsej rovnice som si vyjadrila x3 ako t
x3=t =) x1-2t=3 =) x1= 3+2t
x4 som si zas zvollila len tak parameter, kedze maju byt 2 parametre, cize =) x4=s
x2+5t-6s=7
x2= 7-5t+6s
cize parametricke vyjadrenie roviny by malo byt
x1= 3+2t
x2= 7-5t+6s
x3= t
x4= s
a aby to teda vyzeralo tak, ako s tym viem pracovat v matici, tak je to (3,7,0,0)+t(2,-5,1,0)+s(0,6,0,1)
to vse sa s tou priamkou da do matice a ak sa mi vynuluje len posledny riadok tak maju prienik, ak sa mi vynuluje posledny a predposledny tak su rovnobezne - totozne, ak sa vynuluje len predposledni a v poslednom ostanu cisla, tak su rovnobezne rozne a ak sa nic nevynuluje, tak su mimobezne.
parameter A by mohol byt a= -7 =) rovnobezne rozne a ak je a=7 =) mimobezne.
mam to spravne? :)
↑ pietro:
nooo ano :)
tej moj rozbor je mozno "primitivny" s tym nulovanim riadkov v matici a ktore sa kedy vynuluje ale dufam funguje. Tak mi to radili spoluziaci a kedze to v tom nevidim, tak sa asi spolahnem na to :)
pravdaze, privitam kazdy navrh ;)
Stránky: 1