Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám hřebík o hmotnosti 50g a bouchnu do něj 20x kladivem o hmotnosti 0,5 kg. Znám rychlost kladiva, 12m/s a c železa = 452 J/kg.K. Mám vypočítat přírůstek teploty hřebíku, když vím, že 60% kinetické energie se přemění na vnitřní energii hřebíku.
Příklad jsem vypočítala, ale protože nemám výsledky, potřebuju kontrolu správnosti postupu.
↑ kontinual:
Zdravim :-)
Muj vypocet je 19,1 stupnu - shoduje se to?
↑ jelena:
Průšvih, neshoduje, mě vyšlo zatraceně málo, jen asi 1,59 stupně, což se mi právě zdá špatně.
Počítala jsem s tím, že celková hmotnost kladiva je 10 kg ( 20x0,5 kg). E kinetická mi vyšla 60J, z toho 60% je 36J a delta t ze vzorce pro výpočet tepla my vyšlo 36: 22,6 = 1,59. Asi jsem někde uvažovala špatně. Napiš mi svůj postup
↑ kontinual:
Zdravim :-)
kineticka vychazi 1/2 mv^2 = 1/2 *10*12^2 = 720 J (je to 12krat vice, nez tvuj vysledek, asi jen vypadlo, ze v^2), zadny prusvih :-) uz OK?