Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den
absolvoval jsem nekolik hodin hledani na internetu, jak resit tuto ulohu. Nechci porusovat pravidla tohoto fora, a pokud existuje nejake jednoduche a bezne reseni, pak se omlouvam, jsem trubka. Ale protoze jsem se nikde nesetkal ani s precentem takove ulohy, prosim o naznak reseni. Sarrus, Gauss, Cramer, Bartsch, nikdo nepomohl. Uloha byla zadana v testu na JCU:
1 2 -4
Je dana matice A = 3 5 2 Vypocitejte det(A4) - det(A3).
-2 0 -1
V souladu s pravidly fora nabizim alespon dilci reseni. Det(A3) = (1*5*(-1))+(3*0*(-4))+((-2)*2*2)-((-4)*5*(-2))-(2*0*1)-(2*3*(-1)) = -5-8-40+6 = -47 Tim jsem se silami v koncich. Jak vytvorit A4, resp. det(A4), fakt netusim, asi jsem uplne mimo. Nic vic tam zadano nebylo, snad 50x jsem to kontrolaval podle fotokopie. Dik i za maly naznak ci odkaz, kde je to reseno. Diky P.
Zdravím,
čo znamená A3? Má to byť tretia mocnina A? Ak áno, tak
1) v skutočnosti si nespočítal det(A3) ale iba det(A). To je ale dobre, tento medzivýsledok bude ešte potrebný.
2) využil by som linearitu determinantu a vytkol by som A^3, čo by mi ušetrilo kus roboty. Ďalej platí, že determinant súčinu je súčin determinantov.
Ak nie, tak prosím o upresnenie zadania.