Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2011 14:27 — Editoval Aestiel (07. 02. 2011 14:29)

Aestiel
Zelenáč
Reputace:   

Limita funkce

Přepsáno do mathematicy, řešení tam je, postup je mi záhadou:

Odkaz

je to příklad ze zkouškové písemky, co jsem počítala, tak na něho vychází něco kolem 10-12 minut ... takže někde bude něco chytrého, co se s tím dá udělat nejspíš a já to jenom nevidím

• (téma jako vyřešené označil(a) Aestiel)

#2 07. 02. 2011 14:33

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Limita funkce

Zdravím na IES,

toto k téhle úloze píše jedna tvá spolužačka:

no tam si kazdy clen rozpises podla binomickej vety, v prvej zatvorke ti vyjde najvyssi clen, ktory vytknes, n na 48-mu(tie vacsie cleny sa ti tam zozeru), a v tej druhej velkej zatvorke ti vyjde 1/n na 48- mu, to vukratis, a zostane ti tam len to cislo co je vo vysledkoch, ostatne cleny idu k nule...(najskor si v tej druhej velkej zatvorke rozpises tie cleny vnutorne, numocnujes to na tu osmu, az potom ked si z tych binomickych rozpisov vytknes najvacsi clen ,co je 1/n na 6tu, a potom to umocnis na osmu a vyjde ti to 1/n na 48- mu)

V principu snadné, ale v písemce se toho musí dost dovysvětlit, všechno jdoucí do 1 nebo do 0 odstraňovat přes aritmetiku apod.

#3 07. 02. 2011 14:36

Aestiel
Zelenáč
Reputace:   

↑ halogan:↑ halogan:

Diky,

ja na IES nastesti nejsem.. k tomu prikladu jsem se dostala pres kamarada :)

Predbezne se mi zda, ze to chapu, jdu to zkusit spocitat :)

#4 07. 02. 2011 14:47

Aestiel
Zelenáč
Reputace:   

Tak spočítáno... očividně nám jenom chybělo si uvědomit, že nas zajima člen co je na 6 a ne na 48 .. a pak jsme to v tom nevideli :)

Díky moc :)

Zápatí