Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
hned první řádek je opět špatně, vše s x na jednu stranu, vše s y na druhou a musí ti vyjít vyjádření x určitě jiné než to cos tam napsala, zapomeň na tu poučku od paní učitelky (nejspíš to řekla u jednoduššího příkladu) a zapni mozek.
↑ Ivana Závišková:
Keď ideš vyjadriť x z nejakej rovnice, musíš dať všetko, čo obsahuje x na jednu stranu. Kde x nie je, to dáš na druhú (pozor na znamienka).
keď je x na tej svojej strane na dvoch miestach (alebo viac), musíš ho vyňať pred zátvorku a potom tou zátvorkou vydeliť. Hovoríme o rovnici s x, nie s x na druhú.

↑ Tychi:
Prosím moment, počítám podle tebe X tam a Y zase tam.....moment

Tak mi to vyšlo 6 a -7

↑ Ivana Závišková:
Což je opět špatně
↑ Ivana Závišková:co ti tak vyšlo?
shodneme se na tom, že z druhé rovnice vyjádřené x má tvar
?

↑ Tychi:
No rozepsala jsem si to takhle: x+x + (y+y)=84
2x+2y=84 /2
x+y=42
A=1, B=1, C= 42
D= B2 - 4ac
D= 1 na druhou - 4.1.42
D=1+168 = 169 a odmocnina je 13
Y1,2= -b + - odmocnina D
2a
= -1 plus,mínus 13 a to se rovná 12 to se rovná 6
2 2
-14 to se rovná - 7
2
Asi na to dju njak špatně a složitě

↑ Tychi:
Můžu se zeptat proč je tam 1+ Y pod tou zlomkovou čárou ??????

↑ Tychi:
Já prostě nevím jak, když je tam X na druhou a XY spolu
↑ Ivana Závišková:
x je ten zlomok, takže bude zlomok v zátvorke na druhú a zlomok krát y, x už nepíšeš, dáš to tam miesto toho x
↑ Tychi:
Prvý menovateľ už je zátvorka na druhú, v druhom ešte jednu takú istú treba doplniť dolu aj hore (ale najprv daj čitateľa do zátvorky a aj menovateľa do zátvorky); ak menovateľa nevidíš, je to číslo 1 - doplníš ho a k nemu obidve zátvorky dolu aj hore. Číslo 84 má tiež menovateľa 1, lebo ho nevidno.

Takže asi nějak takhle:
( 14-y)2
1+y (14-y)
1+y krát Y ??
↑ Ivana Závišková:
Nie, keď dávaš zlomok na druhú, musíš dať na druhú čitateľa a aj menovateľa, preto som napísala, že tam menovateľ na druhú už je. V tom ďalšom zlomku ale druhá mocnina chýba, treba tam 1 zátvorku doplniť. Môžeš, ale musíš aj do čitateľa. Najprv ale menovateľ musíš dať do zátvorky (1+y) a až potom takú istú zátvorku pridať.
Prvý menovateľ je ( ) na druhú, druhý je taká istá zátvorka, ale nie na druhú - aby bola, musíš ešte 1 pridať. Dolu aj hore.

↑ Dana1:
Já už prostě fakt nevím. Už se nechytám ani v blbých zlomkých a společným jmenovatelem....

↑ Tychi:
No....nějak moc závorek, nějak moc čísel, já už to fakt nepobírám. Těší mě, že semnou máte všichni tolik trpělivosti, ale fakt ani s tímhle převodem se nechytám

↑ Tychi:
Hmm... když jsem upravila čitatele vyšlo mi tohle:
196-y na druhou + 14-y . 1y+y+y na druhou - 84 .1+y na druhou = 0
Stránky: 1 2