Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojik, prosím mám dotaz. Kdy platí u skládání funkcí (f)o(g) a (g)o(f)??? Mám to v otázkách ke zkoušce, já si osobně myslím, že to neplatí nikdy, protože skládání není komutativní :)) Ale mám uvedeno v té ptázce i abych uvedla příklady, tak se mi můj názor na to nezdá asi správný :)) Děkuju.
Nebo by možná musely být funkce f=g.
Ano, nebo např.
:-) Tedy pokud se ptáš na to, kdy
. Protože mi není úplně jasné, co přesně znamená výrok "(f)o(g) a (g)o(f)".
↑ usmevavavery:
Obecně to samozřejmě neplatí, ale třeba všechny funkce tvaru
spolu komutují, stejně tak
, mocninné funkce a další. Samozřejmě identická funkce komutuje s úplně každou. Co se týče inverzních funkcí, byl bych trochu opatrný co se týče definičních oborů. Např. rovnost
platí jen pro
.
Omlouvám se za chybu. Že mne to nenapadlo.
Přitom jsem ještě chtěla připsat, že pokud je otázka jen "kdy lze funkce v obou směrech složit", záleží na jejich definičních oborech a oborech hodnot. Jedna klidně může zobrazovat do množiny jablek a druhá brát za parametr jen hrušky. Ale v některých knihách to požadují (aby obor hodnot vnitřní funkce byl podmnožinou definičního oboru vnější) a v jiných zase ne, tak by záleželo na tom, kdo ten příklad zadal :-)