Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Jedná se o Kombinaci, Permutaci či Variaci a jak se postupuje?
Jaká je pravděpodobnost, že ze tří náhodně vytažených mariášových karet (32) bude aspoň jedno eso?
Pokud vím, tak toto nebude ani jedno.
Řešil bych po pomocí dopňku.
Pravděpodobnost vytažení esa pro jednotlivé tahy je
,
,
.
Víš, že hledáš případ kde alespoň jedno eso je vytaženo. Můžeš použít doplněk tak, 1 - že pravděpodobnost vytažení právě 3 es = vytažení alespoň jednoho esa.
Zbytek snad už zvládneš.
Pravda, nějak jsem se do toho celého zamotal. Děkuji za upozornění.
V tom případě je pravděpodobnost nevytažení ani jednoho esa
Potom už jen podle postupu od .↑ zdenek1:.

ale akorát jsem to sčítal... hledal jsem podobné příklady na internetu, našel jsem to samé akorát s králi a výsledek jim vyšel nějak (nepamatuji přesně) 0,3375
Nejjednodušší je výpočet přes doplňkový jev, tak jak navrhoval ↑ zdenek1: samozřejmě spolu s ↑ Phate:.
Jiný (komplikovanější postup je počítat přípustné (a ne zakázané možnosti). Budeme rozlišovat tři možnosti
1) vybrané karty obsahují jedno eso
2) vybrané karty obsahují dvě esa
3) vybrané karty obsahují tři esa
Každý z uvedených výběrů je složený (na rozdíl od jednoduchého výběru v doplňovém jevu výše) a pravděpodobnosti jednotlivých disjunkntích jevů sečteme.

↑ petrkovar:
Takto???? Je reálné aby byla pravděpodobnost, při 3 tazích z 32 karet padlo aspoň jedno eso ... 33,95% ????
↑ the-ShadoW:Ano, vždyť je jen 8 různých hodnot a my tahéme tři karty. Hrubý (ale nesprávný) odhad říká, že cca v 3/8 případů dostaneme žádanou hodnotu.
Stránky: 1