Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Daxter:
Zdravím, co je toto za vzorec? r= odmocnina a2+b2-4c/4
Tu zadanou rovnici je potřeba upravit na středový tvar pomocí doplnění na čtverec. Z toho pak bude poloměr jasný.

↑ Daxter:
To je právě to doplnění na čtverec. V zadan0 rovnici máme x na dvou místech, x^2 a 2x. My z toho musíme vyrobit čtverec, tedy výraz (x+něco)^2. Zkusím to ještě tady ukázat podrobněji:
tady jsem přidal jedničku a jednu čtvrtinu, abych mohl provést to doplnění na čtverec. A abych zachoval platnost rovnice, přidal jsem to na obě strany.
Spočítal jsem to takhle : http://www.sdilej.eu/pics/5766ed5a89097 … f23628.jpg

↑ Daxter:
Máte tam řadu chyb:
- v prvním řádku chybí u druhé závorky na druhou
- proč máte v závorkách s ypsilonem různá znaménka?
- po umocnění by mělo být x^2 +1x...
- na konci umocnění by mělo být +1/4

↑ Daxter:
OK, tak si to opravte.
Teď jde o to, jestli rozumíte té úpravě doplnění na čtverec, která je u vyšetřování kuželoseček klíčová.
Jenom bych ještě doplnil, že ta přidaná čísla (1 a 1/4) jsou vždy půlkou koeficientů u x a y (ne ty na druhou).
Pokud je to jasné, označte to jako vyřešené, pokud ne, tak se ještě ptejte.

↑ Daxter:
Co myslíte pravou stranou závorek? Pravou závorku (ovšem na levé straně)?
Pokud je má intuice správná, tak tam musí být rozhodně -1/2, protože už v zadání rovnice na začátku je ...y^2-y takže ten čtverec musí mít podobu (y-1/2)^2, protože po umocnění dostaneme y^2-y+1/4

↑ Daxter:
Nevím, v čem je konkrétně problém. Ukážu obě úpravy.
EDIT: Teď u Vás opět vidím rozdílná znaménka u závorky s ypsilon. Možná v tom je zakopaný pes.
EDIT2: Psát v MathTex zas tak náročné není (aspoň ne tákovéto typy výrazů) :)
↑ teolog:
Myslím, že už vás nebudu zatěžovat. Mám tu jště jeden příklad, trošku složitejší. V základní rovnici je 2 (x^2 + y^2) - 6x + 2 y - 26
to bych upravil jak jste psal na 2 (x^2 + y^2) - 6x + 2 y = 26, ale jak pracovat se závorkou, mohl by jste jětě poradit ? :)

↑ Daxter:
Rádo se stalo. Já tady tak hodinku ještě budu, takže klidně to zkuste dopočítat a výsledek sem můžete dopsat.
Anebo to nechte na zítřek. Jak je libo :)