Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
V pátek jsem psal test NSZ matematiku a nyní probíhá veřejná oponentura.
V jednom příkladu se objevila smíšená čísla
a
.
Mnoho lidí to bralo jako násobení (já tam však viděl smíšené číslo). Ptal jsem se učitelky a ta říkala, že vždy když je číslo vedle zlomku a není tam znaménko násobení, bere se to jako smíšené číslo.
Také se prý tato čísla už nepoužívají, právě snad kvůli tomu, že by se to pletlo s násobením.
Měl bych 2 otázky:
1) Jaký na to máte názor? Dá se to považovat i za násobení nebo se vůbec nedá pochybovat o tom, že to násobení není?
2) Víte něco bližšího o zrušení smíšených čísel?
Díky za reakce

↑ Sgt.Randleman:
Tak že by se smíšená čísla zrušila, to slyším prvně. Silně bych o tom pochyboval. Mimochodem jak by takové zrušení vypadalo? To by nařídilo MŠMT nějakou vyhláškou?
Když si do googlu zadáte násobení zlomků, ta všude se pro symbol násobení používá ta tečka, takže bez tečky by to mělo být jednoznačně bráno jako smíšené číslo.
↑ Sgt.Randleman:
hele a přehlédl jsi něco? (neber to zle - snažim se pomoci)
↑ teolog: Nenašel jsem to například ani v Přehledu středoškolské matematiky od J. Poláka, vydání z r. 2008. Jednak je to docela aktuální zdroj a podle mě jeden z nejkvalitnějších, co vůbec existují.
Nemuselo se to rušit, použil jsem špatné slovo. Ale že se třeba už smíšená čísla nemusí používat.
↑ b.r.o.z1:Co bych měl přehlédnout? Násobení? To tam určitě není a navíc příklad vychází pouze se smíšenými čísly, ne s číslem * zlomek.

↑ Sgt.Randleman:
Ono to je učivo základní školy a je pravda, že na střední se s tím už tolik nepracuje.
↑ Sgt.Randleman:
Tak tohle je z Bělouna. To je takovej Polák pro základku.