Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych teoreticky vysvětlit toto:
Mám auto o známé hmotnosti a rychlosti, mohu vypočítat jeho kinetickou energii. Zároveň znám sílu F, která působí proti směru jízdy jako brzdná síla. Jak vypočtu čas zabrždění auta z původní rychlosti na nulu a brzdnou dráhu.
Neslo by to jednoduse takto:
... F je brzdna sila, s je draha; Ta rovnice rika, ze kineticka energie auta se premeni na praci, kterou vykona brzdna sila F na draze s.
cas dopocitas ze vzorecku na rovnomerne zrychleny pohyb (tady je k tomu vice: http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … mp;page=12):
...
udava zmenu rychlosti, v tom pripade pri zrychleni, protoze vsak auto na konci stoji tak delta v = pocatecni rychlosti (tzn. to, co mas zadane)
Mohlo by to tak byt? Jestli mas vysledky, tak jen dosad a napis sem pls, jestli to je nebo neni spravne.
Myslím si, že by to šlo spočítat jednodušeji:
Z druhého Newtonova pohybového zákona dostáváme
. Do vzorce pro rovnoměrně zpomalený pohyb (
)dosadíme za zrychlení
. Vzhledem k tomu, že konečná rychlost je nulová můžeme napsat
po úpravách
.
Dráhu lze dopočítat ze vzorce, který navrhoval Saturday, když dosadíme za zryclení a za čas. tedy
. Ve finále tedy dostáváme
.
@didik: Nejak nevidim, co je na tvem postupu rychlejsi, dosazujes do dvou vztahu stejne jako ja. Nechme autora prispevku, at si vybere ;-)
↑ Saturday:
Spíš mi připadá jednodušší ta úvaha, ale to je asi jen můj osobní pohled na věc :-)
↑ Saturday:
Dráhu jsem vypočítala podle uvedeného vzorečku a čas jsem zkusila podle hybnosti p= m*v
F = změna hybnosti : doba změny a z toho vyjádřím čas. Vyšlo to stejně, jako podle tvého vzorce s dráhou.