Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 02. 2011 08:30

kkjana
Zelenáč
Místo: 15300
Reputace:   
Web

Lineární nerovnice už jsem tady zas:)

Ahooj všichni, první pololetí je zdárně za mnou(MA 2) a je tady druhé. Prosím o vysvětlení proč je výsledkem
oboustranně otevřený interval +nekonečno,-nekonečno
http://www.sdilej.eu/pics/4d6cb1e5d67927853d3b4114c3974056.JPG

Je mi 49 a studuji cao8 dálkově, 1. ročník, jsem osvč-kadeřnice. Matematika mne, kupodivu, baví:)

• (téma jako vyřešené označil(a) kkjana)

#2 11. 02. 2011 08:36

Dana1
Host

Re: Lineární nerovnice už jsem tady zas:)

↑ kkjana:

Ak je to dobre, dostaneš nerovnosť  0 > -6. Keďže je to pravda vždy, riešením sú všetky čísla.

#3 11. 02. 2011 08:41 — Editoval Honzc (11. 02. 2011 08:42)

Honzc
Reputace:   244 

↑ kkjana:
No a co ti na tom není jasné.
Dospěl jsi k nerovnosti 0>-6. Platí to? Platí. A protože v původní nerovnici není žádná odmocnina, ani x není ve jmenovateli zlomku (tzn.že nerovnice má definiční obor (-oo,oo), pak i řešením je tento interval.
Poznámka: Pokud by ti x vypadlo, ale zbylo by ti např. 0<-6 pak by řešením byl prázdný interval. (Úloha by neměla řešení)

#4 11. 02. 2011 08:43

kkjana
Zelenáč
Reputace:   
Web

↑ Dana1:Děkuji toto jsem nevěděla:( Podívám se lépe na obecná pravidla Jana

Je mi 49 a studuji cao8 dálkově, 1. ročník, jsem osvč-kadeřnice. Matematika mne, kupodivu, baví:)

#5 11. 02. 2011 09:00

kkjana
Zelenáč
Reputace:   
Web

Honzc napsal(a):

↑ kkjana:
No a co ti na tom není jasné.
Dospěl jsi k nerovnosti 0>-6. Platí to? Platí. A protože v původní nerovnici není žádná odmocnina, ani x není ve jmenovateli zlomku (tzn.že nerovnice má definiční obor (-oo,oo), pak i řešením je tento interval.
Poznámka: Pokud by ti x vypadlo, ale zbylo by ti např. 0<-6 pak by řešením byl prázdný interval. (Úloha by neměla řešení)

Vážený pane matematiku,
jak jsem se dočetla, hodně zde diskutujete o tom, jak slušně žádat o radu a poděkovat. Samozřejmě pravidla dodržuji, jako v životě. Vím, že moje dotazy se mohou zdát směšně jednoduché a mohou vypadat hloupě. Pokud hned na začátku odpovědi přečtu No a co ti na tom není jasné, necítím se právě nejlépe. Podotýkám, že mi je 49 a studuji dálkově cao. Domnívala jsem se, že  proto jste tyto stránky založili. Pomáhat si navzájem. Moje matematické vědomosti jsou skrovné, ale snažím se, jak mohu. Matematika mne baví. Radit jiným zatím nemohu a proto alespoň odešlu sms na podporu stránek. A myslím, že slušnost by měla být oboustraná
přeji pěkný den a děkuji Jana

#6 11. 02. 2011 09:21

pietro
Reputace:   187 

↑ kkjana: Nie, nie, nie, vôbec si to prosím Ťa tak neber k srdcu ! To bolo v zápale boja, to sa stáva, že hlavne písomnou formou nepokryješ všetky odtiene toho čo chceš povedať.. Je to komplikovanejšie ako v v prirodzenej reči
kde máš možnosť aj neverbálneho vnímania. Preto prosím aj toleranciu nastavme na iný rozmer. Ďakujem a hodne zdaru !

#7 11. 02. 2011 09:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím Vás, Jano,

určitě jste nic neporušila a určitě je Váš dotaz přesně vystihuje jak problém, který potřebujete vysvětlit, tak i velmi vstřicný způsob, kterým chcete komunikovat s kolegy (a také to tak dělate). Děkuji.

Kolega ↑ Honzc: snad doplní, proč trochu uvažoval nad tim, co není jasné, ale určitě se Vás nechtěl nějak dotknout.

O založení stranek se dočtete zde, za oficiálni formuláci místních ideálů považuji tento příspěvek a věřím, že tomu tak bude.

Přeji hodně zdaru v náročném studiu a hodně ochotných pomocníku zde na fóru.

Jelena

OT: pokud je Vám pohodlnější tykání, dejte, prosím, vědět. Děkuji.

#8 11. 02. 2011 09:39

kkjana
Zelenáč
Reputace:   
Web

↑ jelena:
Velmi děkuji, nejvíce tobě:), takto jsem to přesně myslela. Prosím o vzájemné a všeobecné tykání. A toto téma již tímto považuji za kompletně vyřešené. Všem krásný den Jana

#9 11. 02. 2011 11:05

Honzc
Reputace:   244 

↑ kkjana:
Já jsem svou první větou nic špatného nemyslel, pouze jsem se zeptal co ti na tom není jasné. Jestli se tě to dotklo, pak tedy pardon. Jinak se ti omlouvám, že jsem si tě spletl s mužem. (už asi málo vidím). Jinak k otázce věku. Je mi více než tobě.

Zápatí