Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ jarrro:
Po přidání \parstyle by to snad mělo být jako v LaTeXu, takže normálně pomocí prostředí equation a podobných.
Zkoušel jsem si vykreslit delší text a jde to pěkně, jen by to ještě potřebovalo češtinu. Nešla by doinstalovat?
↑ Lukee:
Zdravím,
doufám, že máš v záloze připravené i nějaké zkratky, vypisovat [ math] a [ plainmath] by pro mě bylo hrozné :-).
Mohl bych se zeptat, jak velké používáte v TEXu okraje a jakým způsobem je nastavujete? Nemám na mysli speciality typu odlišné liché a sudé stránky, jen základ. Já totiž vytvořil jakýsi paskvil, který nějak nastavil okraje na cca 1,5 cm, ale radši bych to udělal nějak správně.
↑ teolog:
Je to víc vyhlazené než mimetex, takže to může působit trochu neostře.
↑ zdenek1:
Pomocí cases:
↑ BrozekP:
DObrý.
V Rybičkovi - Latex pro začátečníky ani v Latex kompletní průvodce - P. W.Daly
tenhle příkaz vůbec není.
↑ zdenek1:
Teď sice nemám tu knížku u sebe, ale myslím, že v kompletním průvodci to někde je (nevím, odkud odjinud bych se to naučil) - nejspíš v kapitole o balíčcích AMS.
Bez babelu:
To samé s babelem:
(Pokud si snad myslíte, že čestina funguje, tak se podívejte, co jsem musel napsat za hrůzy, aby se to takhle zobrazilo :-).)
Pozitivní je, že \uv{} funguje. Pavle / Lukee: nešlo by umazat z defaultní hlavičky MathTexu
\usepackage[latin1]{inputenc}
a dát tam
\usepackage[utf8]{inputenc}
Pokud se toto řešilo, tak se omlouvám, nestíhám všechno číst :)
↑ Kondr:
Řešilo se to – bohužel to nejde, protože je to někde zahrabané v souboru mathtex.cgi. Vlastní mathtex.cgi si bohužel zkompilovat nemůžeme, kvůli hostingu.
zdravím, mně mathtex jaksi zarovnává doprava, jde to spravit?
↑ BrozekP:: díky moc
↑ TGM:
To je správně, chová se to teď trochu jinak. Máš vlastně dva sloupce. První se zarovnává vpravo, druhý vlevo. Znakem & přejdeš na druhý sloupec.
Když chceš mít zarovnané pouze doleva, píšeš na začátek řádku &:
Můžeš použít makro \nl, které je shodné s \\& (úplně na začátku ale jednou musíš napsat &):
↑ Pavel Brožek:
ještě jeden dotaz, jak zarovnám ty výpočty na střed? předem díky
↑ byk7:
Na psaní textu slouží textové prostředí, tak jak jsi to napsal to muselo dát hrozně práce. Použij [ pm] s \parstyle:
Edit: Pokud chceš ale používat dolary, tak musíš psát \$, což ovšem velmi nedoporučuju, protože je pravděpodobné, že v budoucnu budou fungovat bez zpětného lomítka a tvé příspěvky by se pak nemusely zobrazovat správně.
Edit2: Asi bude lepší, když se vyvaruješ psaní takových delších textů dokud tu nebude čeština a hlavně dokud to nebude odzkoušené a ustálené.