Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2011 21:32

Meglun
Pozice: student
Reputace:   

uprava integralu

prosim vas nevite podle jakoho vzorce je nasledujici uprava (znam jen 1/x = ln x), ale z druhou mocninou netusim:
http://www.sdilej.eu/pics/f02192ad0cdb8bc6e5765da0043d96dd.jpg

Společnost tě může připravit o všechno, ale to co máš v hlavě, ti nikdo neveme.

• (téma jako vyřešené označil(a) Meglun)

#2 07. 02. 2011 21:39 — Editoval claudia (07. 02. 2011 21:40)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: uprava integralu

Když chceš derivací získat něco jako $x^{-2}$, musíš zderivovat něco jako $x^{-1}$ (+ kompenzovat násobky) :-) U toho $x^{-1}$ je to složitější, protože derivací $x^0$ získáš jen 0.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 07. 02. 2011 21:44 — Editoval Meglun (07. 02. 2011 21:48)

Meglun
Reputace:   

jj vim ze je ve vetsine pripadu je integral opak derivace , kdyz neni uprava podle vzorce. Ale u tohohle nevim jak se k tomu vyrazu dostali

EDIT: aha takze je tam ta -1 jak ty rikas vykompenzovana aby to sedelo. To se muze kompenzovat libovolnou konstantou?

#4 07. 02. 2011 21:50

claudia
Richard P. Feynman

↑ Meglun:

Ne, že bych o tom cokoli věděla, ale já bych na něj přišla tak, jak píší výše.

Budu se domnívat, že primitivní funkce k $\frac{1}{2}x^{-2}$ bude také ve tvaru $a\cdot x^b$, protože vím, jak fungují derivace. Zároveň z fungování derivací je jasné, že b=-1. Dále je vidět vyzkoušet, že $\left(a\cdot x^-1\right)' = -a\cdot x^{-2}$. Takže $-a = \frac{1}{2} \Rightarrow a = -\frac{1}{2}$. Primitivní funkce je tedy $-\frac{1}{2}\cdot x^{-2}$.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 07. 02. 2011 21:53 — Editoval claudia (07. 02. 2011 21:58)

claudia
Richard P. Feynman

Meglun napsal(a):

jj vim ze je ve vetsine pripadu je integral opak derivace , kdyz neni uprava podle vzorce. Ale u tohohle nevim jak se k tomu vyrazu dostali

EDIT: aha takze je tam ta -1 jak ty rikas vykompenzovana aby to sedelo. To se muze kompenzovat libovolnou konstantou?

Ne, ta konstanta závisí na exponentu té integrované funkce.

EDIT: ostatně v materiálu odkazovaném vedle se dá najít vztah pro primitivní funkci k x^n. Odvození bude podobné jako výše.

#6 07. 02. 2011 22:08

Meglun
Reputace:   

tak jsem si uz uvedomil jak to je, ale musim rict ze kdyby ten vyraz nebyl ve vysledcich a mel jsem na 1/2 prijit sam tak bych se asi zapotil

#7 07. 02. 2011 22:14

LukasM
Reputace:   193 

↑ Meglun:
Claudia už všechno řekla, já si jen neodpustím takovou malou poznámku k tvému úplně prvnímu řádku. Když se bavíme o matematice, je namístě se vyjadřovat přesně. Pokud někomu ve škole řekneš, nebo napíšeš do písemky, že $\frac{1}{x}=\ln{x}$, pak nejen že neuděláš moc dojem, ale možná bude díky tobě příští rok ta pedagogická poznámka o řádek delší. Dávej si na podobné věci pozor.

A taky by mně zajímalo, proč je integrál opak derivace jen ve většině případů, jak píšeš. Primitivní funkce je přímo definována jako "opak" derivace: F(x) je primitivní funkce k funkci f(x) na intervalu (a,b) právě tehdy, když $\forall x\in(a,b)$ platí, že F'(x)=f(x). Proč tedy ve většině případů?

#8 07. 02. 2011 22:24

Meglun
Reputace:   

↑ LukasM:
j to jsem napsal spatne, mel jsem na mysli neco jineho

#9 11. 02. 2011 19:49

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Meglun:

Zdravím,

máš ještě otázky k tématu nebo lze kolegům poděkovat za pomoc a téma označit za vyřešené? A zbýtek témat, co jsi založil? Děkuji.

#10 11. 02. 2011 21:47

Meglun
Reputace:   

↑ jelena: ano vse mi bylo dobre vysvetleno .....dekuji muzete uzavrit

#11 11. 02. 2011 22:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Meglun: děkuji za hlášení, uzavření vyřešených témat můžeš provádět sam (v prvním příspěvku). Děkuji.

Zápatí