Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Když chceš derivací získat něco jako , musíš zderivovat něco jako
(+ kompenzovat násobky) :-) U toho
je to složitější, protože derivací
získáš jen 0.
jj vim ze je ve vetsine pripadu je integral opak derivace , kdyz neni uprava podle vzorce. Ale u tohohle nevim jak se k tomu vyrazu dostali
EDIT: aha takze je tam ta -1 jak ty rikas vykompenzovana aby to sedelo. To se muze kompenzovat libovolnou konstantou?
↑ Meglun:
Ne, že bych o tom cokoli věděla, ale já bych na něj přišla tak, jak píší výše.
Budu se domnívat, že primitivní funkce k bude také ve tvaru
, protože vím, jak fungují derivace. Zároveň z fungování derivací je jasné, že b=-1. Dále je vidět vyzkoušet, že
. Takže
. Primitivní funkce je tedy
.
Meglun napsal(a):
jj vim ze je ve vetsine pripadu je integral opak derivace , kdyz neni uprava podle vzorce. Ale u tohohle nevim jak se k tomu vyrazu dostali
EDIT: aha takze je tam ta -1 jak ty rikas vykompenzovana aby to sedelo. To se muze kompenzovat libovolnou konstantou?
Ne, ta konstanta závisí na exponentu té integrované funkce.
EDIT: ostatně v materiálu odkazovaném vedle se dá najít vztah pro primitivní funkci k x^n. Odvození bude podobné jako výše.
tak jsem si uz uvedomil jak to je, ale musim rict ze kdyby ten vyraz nebyl ve vysledcich a mel jsem na 1/2 prijit sam tak bych se asi zapotil
↑ Meglun:
Claudia už všechno řekla, já si jen neodpustím takovou malou poznámku k tvému úplně prvnímu řádku. Když se bavíme o matematice, je namístě se vyjadřovat přesně. Pokud někomu ve škole řekneš, nebo napíšeš do písemky, že , pak nejen že neuděláš moc dojem, ale možná bude díky tobě příští rok ta pedagogická poznámka o řádek delší. Dávej si na podobné věci pozor.
A taky by mně zajímalo, proč je integrál opak derivace jen ve většině případů, jak píšeš. Primitivní funkce je přímo definována jako "opak" derivace: F(x) je primitivní funkce k funkci f(x) na intervalu (a,b) právě tehdy, když platí, že F'(x)=f(x). Proč tedy ve většině případů?
↑ Meglun:
Zdravím,
máš ještě otázky k tématu nebo lze kolegům poděkovat za pomoc a téma označit za vyřešené? A zbýtek témat, co jsi založil? Děkuji.
↑ Meglun: děkuji za hlášení, uzavření vyřešených témat můžeš provádět sam (v prvním příspěvku). Děkuji.