Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Meglun:
Dobrý deň.
Smiem vedieť: V strednom zlomku si "krátil" výrazom ( 1 - x na tretiu)?
↑ Meglun:
Krátiť môžeš, len keď je v čitateli aj menovateli súčin. Ty tam máš rozdiel.
Okrem toho, myslím, že pri úprave na spoločného menovateľa máš zbytočne veľký spoločný menovateľ. 1 - x^3 sa dá upraviť podľa vzorca
A^3 - B^3.
↑ Meglun:
L´Hospital asi nie je dobrý nápad, lebo nie sú splnené podmienky pre jeho použitie.
↑ Meglun:
Riešila som to, ako keby v zadaní čitateľ 2. zlomku bol 3, pomýlila som sa. Vtedy limita vyjde -1 bez problémov, pomocou L´Hospitala.
A aj to neviem, či sa x neblíži k tej 1 iba z 1 strany...
Zdravím vás,
mně výsledek (-1) nevychází. Podmínka pro l´Hospital není splněna. Po dosazení 1 vychází "číslo"/0, proto je třeba vyšetřovat zleva a zprava (a mám "různá nekonečna").
Je to tak? Děkuji.
Vycházejí mi nějaká jiná čísla než tady jsou navrhována :-) Ale, pokud jde o výsledek, souhlasím s Jelenou.
Takže limita neexistuje. Zprava by byla
, zleva pak
.
EDIT: Samozřejmě, pokud si člen (1-x), který zaručuje nulovost obou polynomů, vykrátíte, pak l'Hospitala není možné použít. Ale to vůbec nevadí, protože to vede k rychlejšímu řešení :-)
↑ claudia:
Našla som to zadanie v dajakej zbierke, je pri ňom výsledok -1.
Myslím, že tá 2 v čitateli 2. zlomku je omyl a má byť v skutočnosti 3 - ale kdopak ví...
↑ Meglun:
Pre 2 v čitateli sa prikláňam k názoru Jeleny a claudie, možno niekto iný pridá svoj názor...
↑ Meglun:
na "mojeskola" jsem již nějaké překlepy našla, jinak je to materiál dobrý, případně překontroluj výsledek ve Wolfram.
↑ claudia:
jsem nemohla kratit, jelikož jsem našla společný jmenovatel jako nejmenší společný násobek jmenovatelů (tedy to bylo
). Za použití užitečného vzorce
↑ claudia:, ↑ Daně1: děkuji za kontrolu a za podporu, navrhuji téma označit za vyřešené :-)