Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

A ještě bych potřeboval poradit s tímto:
Jsem matematický antitalent... :)

dy*(1+y^2) + C
je vysledek?
↑ zacatecnik:kurnik nerob si tu z nás srandu,lebo to tak fakt vyzerá odkedy je
?

nedelam si srandu, myslel jsem, ze to je takto...
↑ zacatecnik:
To (1+y^2) je v menovateli, nie je dôvod, aby sa zrazu ocitlo inde.
Máš substituovat . Je . Potřebuješ teda v integrálu substituovat ln x za y a taky substituovat 1/x dx za dy.
Máš integrál (budu se zabývat jenom neurčitým integrálem) . Provedeš správným způsobem substituci a dostaneš: . Dál zkus pokračovat sám.
Tu substituci si řádně nastuduj. Při počítání integrálů se bez ní neobejdeš.

díky moc- jak vidíte, zapasím s tím, jako hrom...
vážně si toho vážím...

prosím o kontrolu. Děkuji pěkně
To by bola správna primitívna funkcia (až na chýbajúcu konštantu), keby si chcel riešiť to, čo napísal ↑ Oxyd:. Ty máš ale v pôvodnom príspevku ↑ zacatecnik: v menovateli
a to sa integruje inak. Oxyd sa zrejme pomýlil pri prepisovaní.
Navyše, pôvodne si chcel počítať určitý integrál!

určítý integrál se počítá jinak než naznačil Oxyd a nebo mé pokračování po Oxyd-ovi je špatně?
Skutečně, nevím kam se mi ta jednička ztratila. Každopádně, substituce funguje prakticky stejně, jenom ti po ní vyjde . Prohlídni si tabulkové integrály, jak integrovat toto.
Edit: Pro upřesnění -- integroval jsem o trošku jinou funkci, než máš integrovat ty. Omlouvám se za zmatení.

aha jen to +1 jj dohledam si to v tabulkách a přepočtu si to. a asi ráno ještě pro jistotu hodím na kontrolu. zatím díky