Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Nyck:
Keď je mimo kružnicu, asi to nebude bod dotyku. Možno má cezeň ísť dotyčnica rovnobežná s y=x? Vychádzalo by to?
Mám k tomu tenhle náčrtek (byl u zadání)
http://www.abload.de/img/gztjfmmz.png
↑ Nyck:
Lenže tam môžu byť všelijaké ďalšie otázky, napr. teda zistiť súradnice priesečníkov a nájsť rovnice priamok KP , alebo rovnicu priamky idúcej cez K a kolmej k P1P2 ...
A čo preberáte v škole?
Tak už jsem si zjistil celé zadání, takže:
Určete rovnici kružnice, která prochází bodem K=[-4;4] a průsečíky dané rovnice x^2+y^2-4x-4y=0 s přímkou, která má rovnici y=x
Tento náčrtek nám byl dán. --> http://h-5.abload.de/img/gztjfmmz.png
Potřeboval bych naťuknout, jak to počítat. Děkuji
↑ Nyck:
Nejprve vypočítáš průsečíky
a
tak, že za
dosadíš z rovnice přímky do rovnice kružnice
vyjde

↑ Nyck:
Zdravím, čemu konkrétně nerozumíš v doporučení kolegy ↑ zdenek1:? Kolegovi děkuji.
V 1. kroku najdeš souřadnice průsečíku zadané přímky a zadané kružnice - viz příspěvky od kolegy Zdeňka 18 a 20. Vyřešením rovnice
najdeš x-souřadnice, dosazením hodnot x do
najdeš odpovídající y-souřadnice.
Máš nové body, přes které bude nová kružnice + jeden zadaný bod K (také na nové kružnici).
V 2. kroku sestaviš soustavu 3 rovnic
, místo x, y dosazuješ souřadnice bodů, pro každý bod bude samostatná rovnice. a, b, c jsou neznamé.

↑ Nyck:
Máš 3 body K(-4; 4) P_1(0; 0) P_2(4; 4), kterými prochází hledaná kružnice
Ta kružnice bude mít tvar:
Do této rovnice dosadíme souřadnice bodů K, P_1, P_2 a dostaneme:
1) P_1(0; 0)
2) P_2(4; 4)
3) K(-4; 4)
Dostaneš 3 rovnice:
1)
2)
3)
Odečtením rovnice 2) od 3) dostaneme:
Odečtením rovnice 2) od 1) dostaneme:
Střed hledané kružnice je 
Dopočteme poloměr kružnice: z rovnice 1)
Rovnice kružnice je:
Děkuji všem rádcům za skvělé rady a opravdu jste mi pomohli. Už jsem to konečně pochopil. Nikdy mi matematika moc nešla, ale tady jsem byl úplně mimo. Ještě jednou mnohokrát díky.
Jen by mě ještě zajímalo, jak to že jde z rovnice m+n=4, najednou dostat n=4 ... Kam zmizelo m?