Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ byk7:
vubec neznam postup, uz jsem presla cely net vsechny mozna reseni techto typu uloh, ale jsou uplne jina. Nevim na nic prijit. To nejsou ulohy typu 1. delnik udela neco za napr. 10 hodin, druhy delnik za 15 hodin za kolik hodin by to udeleli spolu. To je snadne. Ale tento priklad je des.
↑ ufon:
Mám otázku: Celá činnosť trvala 280 minút, alebo až po tej 1 hodine?
Zdravím,
pokud 4 trpaslikům trvá práce 580 min, potom jeden dokáže tuto práci provést za 4*580 minut.
Tedy výkon jednoho je 1/(4*580).
Pracuji takto - po 60 min. dojdou další (x trpaslíků):
60*4*(1/(4*580))+(280-60)*(4+x)*(1/(4*580))=1
Stačí tak?
Ve Vzorových jsou úlohy na společnou práci, případně od kolegy Zdeňka.
Hlavní účel mého příspěvku - pokud je to překlad ze slovenštiny, potom Sněhurka mělo něco jiného v plánu se dřevem. Tak? Děkuji.
Opět zadaní pro dceru?
↑ jelena:
Ber to takto..Snehulienka a sedem trpazlíkov je rozprávka..V rozprávke je všetko možné..Pridali sa piati trpazlící a 5/11 ďalšieho..Je to len rozprávka :)
↑ BakyX:
Ani jedna úvaha nevedie k celému výsledku (ak som sa nepomýlila)
↑ jelena:
je to asi vidiet, ze to nie je dobre cestina, ale snazila som sa.
Hej je to pre dceru, ona zatial pocita dalsie priklady
Dakujem velmi pekne. Uz to dava logiku. Cize 60 min pracovali 4 trpaslici pricom ich jednotkova praca bola 1/4*580 takze to bolo tych 60*4*(1/4*580)
a potom 4+x trpaslikov pracovalo 280-60 min krat jednotkova praca 1/4*580
ale asi bolo zle zadanie lebo ked to vyratam vyjde mi 5,45 trpaslika a ma vyjst 3 trpaslici. Takze asi zase bude chyba v zadani. Ale za postup velmi pekne dakujem , lebo vobec sme nevedeli na to prist.
↑ ufon: děkuji za snahu :-)
Postup je, doufám, v pořádku. Je to originál zadání ze sbírky?
Překlad určitě není třeba, ještě jsem nezaznamenala problém mezi češtinou - slovenštinou a zpět (až na "vonkoncom"). V užitečných odkazech máme i slovníky. A když kolegové snesou moji češtinu...
Jinak dcera určitě může být tady členkou - je zde velmi slušné prostředí a určitě se dostane účinné pomoci ochotných a schopných kolegů. Zdravím i dceru.
↑ BakyX:, ↑ Dana1: děkuji za pomoc a kontrolu.