Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jsem studentem 4. ročníku SŠ a v současné době se rozhoduji, jakou vysokou školu bych měl jít dál studovat. Samozřejmě myslím také na budoucí uplatnění na trhu práce a rád bych dělal práci, která by mě bavila. :-)
Škola, kterou momentálně studuji, se zaměřuje hlavně na ekonomii, ale v učebním plánu jsou zahrnuty i přírodní a humanitní předměty. Měl jsem tedy možnost alespoň okrajově se setkat např. s chemií, biologií, fyzikou, právem, psychologií, apod., ale nemohu říct, že by mě nějaký z těchto předmětů zaujal (trochu možná fyzika). Stejně tak mě nezaujaly ani předměty spojené s ekonomií. Tím samozřejmě nechci říct, že bych byl špatný student, ale prostě mě nic z toho nezaujalo. Jediné, co mě ve škole baví je matematika. Chápu ji a nedělá mi problém v hodinách pochopit probíranou látku. Proto jsem se rozhodl podat přihlášku na PřF MU (obor Statistika a analýza dat) a zkusit matematiku dále studovat. Rád bych se zde tedy zeptal na pár otázek, na které by se mi hodily odpovědi od lidí, kteří matematiku studovali (studují) a využívají ji v zaměstnání.
1. Je studium matematiky velmi náročné, nebo je to hračka pro člověka s kladným vztahem k matematice?
2. Četl jsem názory, že matematika na VŠ je úplně něco jiného, než na SŠ. Jak zjistit, jestli na studium mám nebo ne? (testy, IQ testy, atd. – samozřejmě nemyslím tu možnost, při níž bych ztratil rok života :-))
3. Kde všude se dá matematika využít? (např. v ekonomii, informatice, programování, vědě, jinde?)
4. Jaké jsou možnosti studentů matematiky a poptávka po nich na trhu práce?
Je pravda, že si některé informace mohu najít sám (také našel – i zde na fóru jsem si přečetl několik vláken věnovaných tomuto tématu), ale rád bych si přečetl přímo vaše zkušenosti a názory. :-)
↑ Waorderon:Jako jednu možnou odpověď k otázkám 3) a 4) se přidám odkaz na stránku o oboru Výpočetní matematika, který máme u nás na Katedře aplikované matematiky VŠB -TUO.
Pěkný přehled uplatnění v oboru aplikované matematiky je zde (anglicky).
↑ petrkovar:
OK, díky, některé pracovní možnosti vypadají zajímavě (hlavně ty výzkumné organizace a vládní agentury :)).
Poradí mi někdo aspoň v otázce číslo 2? :)
1. myslim ze to je dost narocne. Ale asi zalezi i na tom, jestli tomu clovek chce rozumet nebo jenom proplout statnicema
2. Myslim ze to nejde zjistit dopredu. Mozna odhadnout. Clovek nesmi byt dyskalkulik a nesmi byt liny. Pokud jste pilny, rad poznavate neco noveho a jste premyslivy, potom Vam studium pujde. Sice ne samo, ale treba me to i dost bavilo.
já jsem o tom také dosti přemýšlel, ovšem myšlenka na to že by jsem dělal případně někde ve výzkumáku mne odradila... Vybral jsem si nakonec dopravní fakultu na ČVUT. Poptávka na trhu práce o odborníky na dopravu je také vysoká, stejně jako o matematiky. Navíc matematiky a fyziky je tam také dostatek, společně s ekonomií a odbornými předměty... doufám že mě bude studium bavit :) a to samé přeju i Tobě :)
↑ Jarin44: ↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Dobře, díky. ;-) Myšlenka na výzkum mě právě láká ze všeho nejvíc. :)
Pokud může ještě někdo poskytnout nějakou radu, budu jen rád. :)
↑ Waorderon:
ono výzkum a výzkum je rozdíl... Ne že by mne nelákal výzkum to ano ale spíš mě neláká ten plat tam... oproti soukromé sféře je to mizivé....
Mě třeba matematika baví, ale bál jsem se špatného uplatnění, proto jsem se rozhodl, že ji zkusím studovat pouze v souvislosti s matematikou (FIT ČVUT). Představa, že absolvuji nějakou ekonomickou školu a budu jedním z mnoha mě příliš neláká, práce ve vědě a výzkumu je mizerně ohodnocená a když mě k tomu všemu nebaví(nejde) fyzika, tak není příliš možností kam se vydat (alespoň mi to tak připadá).
Vím, že tohle je trochu OffTopic, ale témat "Kam na VŚ" je tu už požehnaně...

↑ Hudler:
Tady máš když tak nějaké statistiky platů učitelů na ZŠ/SŠ/VŠ (PDF).
↑ Hudler:
Žádný offtopic, jsem rád, že se tu diskutuje. :-)
↑ Jarin44:
Tak o tom, kde jsou jaké platy, nemám moc informací. Prvně mi jde hlavně o to dělat co mě baví. A myslím, že matematika není pro každého a v dnešní době je strašně podceňovaná (čistě můj názor). K čemu nám bude, že budeme mít ve státě statisíce ekonomů, právníků nebo filozofů? ;-)
Neočekávám, že platy ve výzkumu se budou rovnat třeba s platy top manažerů, ale myslím, že ocenění vědců by mělo být nadstandardní. Pokud jsou tedy platy ve výzkumu mizerné, jak tvrdíš, tak je asi něco hodně špatně. :-)
Ještě si dovolím citovat první čtyři věty, kterými začíná můj oblíbený film: „Matematici vyhráli válku. Matematici rozluštili japonské kódy. A atomovou bombu. Matematici, jako vy.“ :-)
matematika je podceňovaná a hodně... jenomže s tým mi nic neuděláme... a nepředpokládám že se něco v nejbližší době změní... proto jsem přehodnotil svůj názor a našel jsem si dopravní fakultu na ČVUT matematika se tam dá dat kvalitní nepovinně a jinak doufám že po vystudování a nalezení vhodné práce bych mohl být patičně zajištěn...