Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Pavel Brožek:
ach jo, že já si toho nevšiml dřív, taky že to dalo hodně práce, ale díky za tohle
edit: existuje v MathTeXu něco jako \fbox{}?
↑ byk7:
Matiku v textu napíšeš buď pomocí \$5\$ nebo pomocí \(1\). Jenže obě možnosti se možná budou měnit, proto je silně nedoporučuji používat v provozu, dokud probíhá betatestování.
↑↑ Pavel Brožek:
↑ Pavel Brožek:
bohužel, už se stalo :(
edit: aaa, díky Štěpánovi už to zase funguje
↑ byk7: normální mezery se v matematickym módu píšou jako "\ ", není třeba psát "\,\,". ještě lepší je ale místo \rm použít \text, a můžeš psát mezery úplně normálně. velký závorky jsou \left( a \right) - kvůli těm \( a \) se ti to nerendruje
↑ Stýv: díky moc, žes mi to zachránil, v tuto chvíli si opravdu
↑ kyborg:
Jestli chceš zarovnávat doleva, napiš na začátek každého řádku & nebo místo \\ piš \nl. Jestli chceš mít pod sebou zarovnané =, piš před ně &. Jestli nechceš ani jedno, tak můj příspěvek ignoruj :-).
↑ Stýv:
Takhle to jde, to máš pravdu.
A teď udělej zlomek, kde čitatel bude Huge a jmenovatel tiny, ať ukážeš, že jsi skutečně polobůh :-).
Mám problém s dlouhým výrazem v techu, nechci zmenšovat písmo, a mám dlouhý výraz, který se mi nevejde na řádku ale na počátku a na konci je velká závorka. Rozdělil jsem to pomocí array, ale pochopitelně to nechce to ty závorky spárovat a píše to chybu. Nevíte jak to rozdělit do 2 řádků?
\begin{equation}
\begin{array}{rrr}
B_{i\pm\frac12,j\pm\frac12}=\frac12\left( dlouhy-Vyraz \\
\right)
\end{array}
\end{equation}
↑ Asinkan:
Nebo použij „\right.“ a „\left.“ pro neviditelné ukončení a otevření závorky:
Zkoušejte a hlaste prosím všechny problémy. Určitě nějaké budou :-).
Ve zkratce:
Funguje $…$, což je to samé jako [ m][ /m].
Dále funguje $$$…$$$, což je to samé jako [ pm][ /pm]. V tomto prostředí můžete používat $…$ pro matiku v rámci řádku a $$…$$ pro matiku na novém řádku.
Ukázka:
↑ Pavel Brožek: při kliknutí se mi text z $$$ nekopíruje do textarea
↑ Stýv:
Je to dělané přes javascript, máš aktualizovanou cache prohlížeče? Mně to funguje.
Edit: Opravil jsem ti v příspěvku dolary, je potřeba je backslashovat: \$.
Nevíte, jak by se dal nastavit konkrétnímu výrazu v $$$…$$$ větší bílý okraj? Ten delší text nevypadá dobře, když je tak nalepený na okraj.