Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím vás mohli byste mi pomoci s tímhle domácím úkolem? 5 příkladů jsem si už vyřešila já sama, ale tyhle mi nějak nejdou.
1)Je dána kružnice k(O;5 cm) a bod M tak, že délka OM= 3 cm. Sestroj všechny tětivy kružnice, které procházejí bodem M a jsou jím děleny na dvě úsečky v poměru 2:5
Předem děkuji moc za pomoc:)
Dobrý den, prosím vás mohli byste mi pomoci s tímhle domácím úkolem? 5 příkladů jsem si už vyřešila já sama, ale tyhle mi nějak nejdou.
Dvě kružnice o poloměrech r1= 3 cm, r2= 5 cm se dotýkají vně v bodě T. Urči vzdálenost tohoto bodu od společné tečny obou kružnic, která jím prochází
Sestroj trojúhelník ABC, je - li dáno: b:c = 3:5, alfa = 60 stupnů a r= 3 cm.
Zdravím,
máš duplicitní téma.
Jedno téma má být na jeden dotaz. 3x přečíst v jednom tématu, že 5 příkladů jsi již vyřešila sama - jako jazykové cvičení dobré.
Ještě (2) - když zakresliš kružnice se společným bodem T, spojiš středy kružnic (přímka S1S2) a dokresliš společnou tečnu, v místě průsečíku tečny a přímky S1S2 vznikne střed stejnolehlosti H.
vzdálenost HS1=x, HS2=r1+r2+x. poloměr každé kružnice tvoří s tečnou pravý úhel. Potřebuješ využit podobnost trojúhelníků S1HA, THB, S2HC (A, B, C jsem označila body, ve kterých poloměry jednotlivých kružnic tvoří pravé úhly na tečně).
Vyznáš se v takovém označení?
↑ Nikus1: není za co.
Tak nějak jsem si to představovala: strašný obrázek.