Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím vás mohli byste mi pomoci s tímhle domácím úkolem? 5 příkladů jsem si už vyřešila já sama, ale tyhle mi nějak nejdou.
1)Je dána kružnice k(O;5 cm) a bod M tak, že délka OM= 3 cm. Sestroj všechny tětivy kružnice, které procházejí bodem M a jsou jím děleny na dvě úsečky v poměru 2:5.
2) Dvě kružnice o poloměrech r1= 3 cm, r2= 5 cm se dotýkají vně v bodě T. Urči vzdálenost tohoto bodu od společné tečny obou kružnic, která jím prochází.
3) Sestroj trojúhelník ABC, je - li dáno: b:c = 3:5, alfa = 60 stupnů a r= 3 cm.
Předem děkuji moc za pomoc:)
↑ Nikus1: zdravim , bolo by dobre keby ste si zalozili pre kazdy priklad novu temu lebo v tom bude uzasny chaos . ad 1) bolo by treba najst rovnolahlost v ktorej sa kruznica K zobrazi podla bodu M v pomere 2:5 do inej kruznice k' . narysujete k' a krajne body tetiv su k' prienik k .
↑ Nikus1:
ad 3)
Využiješ to, že všetky trojuholníky s pomerom strán b:c=3:5 a uhlom alfa 60 stupňov, sú podobné, teda majú rovnaké uhly. Narysuješ jeden taký trojuholník a už ho len upravíš tak, aby polomer kružnice opísanej bol 3 cm.. Snáď mi rozumieš :)
↑ Nikus1:
1príklad = 1 téma, poprosím.
Narysuj ten trojuholník, ktorý Ti poradil BakyX (napr. ABC). Nájdi stred opísanej kružnice (napr.S). Spoj ho polpriamkami so všetkými troma vrcholmi trojuholníka. Nanes od stredu S 3cm na každú z polpriamok SA, SB, SC. Dostaneš nové vrcholy A´B´C´ - to je ten hľadaný trojuholník. (Ak sa nemýlim.)