Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
V prvnim priklade musis znat ocividne aritmetiku derivaci - konkretne derivaci soucinu. Je s tim problem?
Vyraz 0/0 neni definovan - takovy vysledek nemuze existovat. Delit nulou nejde. Takze zkus Lhospitalovat tak dlouho, dokud se nezbavis nuloveho prvku ve jmenovateli.
Dalsi priklad (vysledek 1/6) je dobre.
Dalsi priklad - pokud vis, cemu se tedy rovna limita sinx/x pro x jdouci k nule, pak to neni tak tezke. Zkus si zlomek rozlozit na 2 zlomky zvlast (aby sis "osamostatnil" vyrazy v citateli) a vytkni v tech novych zlomcich x, aby se ti mohla zkratit. Urcite na to prijdes.

tak teda v te prvni uloze jsem derivoval podle soucinu,ale nejsem si jisty jestli dobre..
v tom jak tam mam 0 nad nulou tak to je k tomu prikladu Maxim,to sem tam napsal jen jako ze to dava 0/0 a tudiz muzu pouzit LH a pak jsem teda pokracoval az k vysledku teda :)
No a treti priklad nvm jak rozdelit ty dva zlomky :(..
Ahoj:) zkusim ti pomoct ja, myslim, ze Maxim ma ted jiny starosti:) ten treti zlomek nemusis nijak rozdelovat, ale hned to zlopitaluj a vyjde ti vysledek. To jak sis ten zlomek rozdelil se mimochodem nesmi. Ten prvni priklad mas spatne zderivovany. To -x +1 v citateli taky musis zderivovat a ve jmenovateli mas spatne znamenka:) bude tam + ln x a ne minus:), zkus se opravit...
↑ terryjohn:
Zkontrolovat výsledky si můžeš sama.
Třetí rozšiř
.
↑ terryjohn:
Když si to roznásobíš, bude se ti to líp derivovat.
Máš blbě derivaci součinu, z limity máš najednou zlomek, něco zapomínáš derivovat, na jmenovatele ve druhém kroku jsem ani nekoukal.
↑ terryjohn:
Ten 3: stačí rozdeliť na 2 zlomky, následne z prvého spraviť zložený zlomok (2x pôjde dolu do menovateľa), v druhom pripočítať, odpočítať x, následne rozdeliť na 1 + x/(x+sin x) .. znova na zložený zlomok, x do menovateľa a máš to podľa typovej limity. Výsledok 1 - 1 + 1/2, teda 1/2 :)
↑ terryjohn:
2x/(x + sin x) - sin x/(x + sin x) .. tam kde je mínus v čitateli. Menovateľ budú mať oba zlomky rovnaký, taký ako je v zadaní.
Nebylo by u poslední limity snazší jen celý zlomek vykrátit?
(Jinak prosím zvaž, zda by nebylo přehlednější příklady posílat postupně a každý do zvláštního tématu, jak je zvykem.)
↑ claudia: Díky, právě jsem chtěl napsat totéž - tím rozdělením na zlomky ho chudáka jen matou. Akorát tak, jak je to napsaný, to není úplně korektní, protože tu poslední úpravu opravňuje až výsledek (resp. jeho smysluplnost) a ten tam chybí, ale to už je jen šťourání :)
↑ Cynyc:
No jo, když mně zakázali posílat celá řešení, tak mi terry musí věřit, že ten výraz smysl má a úprava ekvivalentní je :-)
↑ terryjohn:Ano.
A abys přiště nemusel čekat na potvrzení výsledků, zeptej se strojů, které najdeš v úvodním tématu sekce vš.
Např. takto
Stránky: 1