Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Rownn:
Obávám se , že trojúhelník ani v jednom případě není zcela zadán. :-(
Máš opravdu napsané celé zadání ? Trojúhelník musí být zadán bud' třemi údaji , nebo má být upřesněn.To znamená , že se jedná například o trojúhelník rovnostranný nebo pravoúhlý nebo rovnoramenný apod.
↑ Ivana:
Toto bych zvládl taky:) ale on po nás chce sestrojit VŠECHNY trojuhelníky ABC..Jedná se příklad z kapitoli Konstrukce trojuhelníků a čtyřúhelníku v učebnici Planimetrie pro GYMNÁZIA..
Rád bych také vyfotil příklady, které mám v sešitě, ale nemám fo?ák..
Tak ve zkratce: Většinou po sestrojení úsečky AB děláme úhel 60°(úhloměrem) poté na něj kolmici, pak sestrojíme kružnice- né všude to lze takto dělat...
Moc tomu nerozumím,ale mělo by být sestrojeno C a C'
Jinak díky za snahu
↑ Rownn:
BTW: na ten první jsem už přišel, je mnohem snažší než ten druhý, prosil bych o postup u toho druhého, děkuji.
V pátek na to píšeme písemku- pouze na toto :-( ze zkoušení mám z tohoto 3, potřebuji to vylepšit, tak děkuji za všechny rady a tipy při setrojování, hlavně mi dělá problém postup a zapsání jej
↑ Rownn:
Zdravim :-) zrejme bylo nejake nedorozumeni se zadanim. Ted, kdyz se divam, tak se zda byt OK
a) jak navrhuje ↑ liquid:
- nakreslit stranu b (zadano) b=AC,
- k ni mnozinu bodu, ze ktere vidis usecku pod uhlem 60 stupnu - tady jsou dve moznosti na horni polorovinu a na dolni polorovinu,
- definitivni poloha bodu B se najde pomoci kruznice k (C, r=BC) s polomerem BC, kruznici kreslime se stredem v bodu C
b) pokud je uloha s teznici, tak pomyslime na 2 moznosti - pomoci dvounasobne teznice sestrojime nejdriv kosodelnik nebo vyuzijeme pravidlo pro deleni teznice tezistem v pomeru 2:1.
Tady pouzijeme dvounasobnou delku teznice
- nakreslis stranu BC a s vrcholem v bode C uhel gama,
- z vrcholu C se nakresli kruznice k (C, r = 2t_c) s polomerem dvojnasovne delky teznice.
- z bodu B sestrojit poloprimku BX rovnobeznou s poloprimkou CA (A jeste nemame, jen ta poloprimka tam hledi :-)
- kde se protne kruznice k a poloprimka BX, tam je pomocny bod C´
- rovnobezku k BC a mame bod A.
Tady bych videla na 2 reseni - jedno do horni a jedno do dolni poloroviny
Vzhledem k umelecke kvalite obrazku, co jsem schopna vyprodukovat, tak bych to radej zatim neprodukovala, jen pokud se to nepodari podle slovniho postupu. OK?
Stránky: 1