Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj..Vnútorné uhly hádam určíš.
Polomer kružnice opísanej je rovný strane šesťuholníka.
Polomer kružnice vpísanej je rovný výške trojuholníka ABS, kde S je stred kružnice vpísanej a súčasne aj opísanej.
↑ anikmarku:
Platí, že každý trojúhelník v pravidelném n-úhelníku (např. v obrázku od Cheop DES) je rovnoramenný s rameny DS a ES.
A protože u rovnoramenného trojúhelníka jsou úhly u základny stejné a pro pravidelný šestiúhelník je úhel u vrcholu S roven 360/6=60 st. a v trojúhelníku je součet všech úhlů 180 st. jsou úhly u základny (180-60)/2=60 st. (a tedy ten trojúhelník je rovnostranný) Proto je beta 2.60=120 st. a r=a a r1-výška v rovnostranném trojúhelníku.
[re]p174390|Honzc[Děkuji už tomu rozumím :-) Jen mi je divně vychází poloměr kružnice vepsané počítala sem ho podle funkce sinus a délka mi vyšla přibližně 10,8cm což podle mě není možné? Dělám chybu ve výpočtu nebo se to počítá uplně jinak? Děkuji

↑ anikmarku:
Výška v rovnostranném trojúhelníku = r_1 =
- Pythagorova věta