Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2008 11:17

Meda
Zelenáč
Reputace:   

elekromagneticke pole

Mohl by mi prosim nekdo pomoci? - nevim si rady s timto prikladem:

Určete rychlost elektronu s kinetickou energií 20 GeV a vypočítejte, o kolik se zpozdí při letu na nejbližší hvězdu (Proxima Centauri, vzdálenost 4,3 světelné roky) za světelným pulzem, který vyletí s ním současně ze Slunce.

#2 20. 05. 2008 11:36

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: elekromagneticke pole

To ani není na elektromagnetické pole, ne? Převedu si tu energii z GeV na Jouly a pak tuto energii budu brát jako kinetickou, tj. $\frac 12 m v^2$. Za m dosadím hmotnost elektronu a pak už jen upravím a mám rychlost…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 20. 05. 2008 19:42

Meda
Zelenáč
Reputace:   

No tak jsem to počítala a vyšlo mi to blbě mi bylo řečeno že mi vyjde rychlost elektronu větší než světla a nevím co s tím

#4 21. 05. 2008 00:08 — Editoval MagnusEdge (21. 05. 2008 00:11)

MagnusEdge
Zelenáč
Místo: Vlašim
Reputace:   

A safra, sem budem muset zamontovat asi relativitu, v tom případě. Víme, že když těleso zvětší svou rychlost, tak zvětší svou hmotnost. Platí pro to vztah $m=m_0/sqrt{1-\frac {v^2}{c^2}}$  Tudíž ta energie by se měla rovnat 1/2 m.v^2 za to m dosaď  ten vzorec ,co jsem napsal, a zkus to nějak poupravovat. Nezkoušel jsem to, je to jen nápad.

Staré přísloví říká, že hlavou zeď neprorazíš. Kvantová teorie ti však dává naději, že když to zkusíš milionkrát, možná se ocitenš na druhé straně  :D

Zápatí