Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

jenže to musí byt ze šákma jinak nevijde 18O satupnu
↑ ladaracing:
Nerozumiem, vyjadruj sa presnejšie. K čomu si prišiel? Obrázky už máš dokonca 2.
Dve Pytagorove vety. Jedna pre trojuholník v podstave, druhá pre veľký trojuholník s telesovou uhlopriečkou a výškou.

vyšlo mě strana a=26.5cm,b=26.5cm a výška je 28,6cm.A podle vzorečku to nevijde
↑ Dana1:
Dano, jen drobnost - ve velkém trojúhleníku máme úhel a protilehlou odvesnu, potřebujeme přílehlou, tedy přes
. Pythagorova na "velký" trojúhelník nepůjde. Je tak? Děkuji.
↑ ladaracing:
Zapísal si si tie Pytagorove vety? A využil si ten uhol 50°?
↑ ladaracing:
Pytagorovu. Pre pravouhlé trojuholníky. Jeden je v podstave a jeden... písala som vyššie. O tom je ten príklad.
↑ ladaracing:
Tie dve skryté rovnice dáš dokopy a dostaneš, že
2a^2 + 28,6^2 = u^2
u sa vypočíta z pravouhlého trojuholníka s u a 28,6 a 50°
↑ jelena:
Vieš čo, podľa mňa sa to počítať nemusí, stačí dosadiť do tej "veľkej" Pyt. vety za x^2 tie 2a^2, ktorým sa to rovná. Ale môže sa.
a u sa vyráta z veľkého pravouhlého pomocou sin 50°.
↑ jelena:
OT ahoj :)))
Dá sa to robiť aj po Tvojom, aj po mojom. (To vaše s Tychi je чуть - чуть kratšie.)
Sorry, ak fotím a vešiam, trvá to dlho . Kým som si všimla upozornenia, už to bolo vonku, vidím len kúsok z príspevkov...
Skúsim byť pozornejšia...
Btw: Ja z témy hrôzu nemám...
Ešte príjemný zvyšok...
↑↑ ladaracing:
Když se koukneš na ten trojúhelník s 50 stupňovým úhlem, tak si můžeš sestavit rovnici pro x

a
a přeponou
si vyjádříš 
rovná, tak dosadíš a dopočteš
.Offline

myslím to jako že už nechápu vůbec nic:-)
↑ ladaracing:
Tak si to celé prejdi ešte raz.
Jelena a Tychi Ti ponúkli jeden postup, ja druhý (iný, ale tiež dobrý). Jeden si vyber a dokonči to podľa neho.
↑ ladaracing:
A máš to? Aj objem a povrch?
Druhýkrát by som ocenila trochu viac slušnosti a inú spoluprácu.
Ale neodišiel si, tak ani ja, aj keď som na to mala sto chutí...
↑ Dana1:, ↑ Tychi:, ↑ Dana1:
Děkuji za dořešení.
"Hrůzu" z takových témat mám - jelikož je to od více autorů v různých verzích. Moje chyba.
Navíc kolega prokázal, že zrovna hledal a vyhledal, bohužel až teď jsem se podívala, že úloha, kterou řeší a úloha, kterou skoro vyřešil kolega Medvidek v odkazu, je totež - viz odkaz.
Velmi nepřijemná situace, omlouvám se.