Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry vecer, vsem priznivcum MA.
Druhy den se morim nad vyresenim zadaneho ukolu.
Jde o vyreseni "miry zisku" ( na internetu oznacovano jako "r", skolni znaceni "i*" ).
Zadana rovnice a ve jmenovateli je "i*" jež je mocneno poctem let.
Priklad jsem opsala a pro pochopeni napsala vzorce a i vypocitanou prvni cast. K te druhe se nemohu dobrat. K prikladu jsme "i*" dostali zadane, ale za ukol mame prijit na to, jak by jsme jej zjistili, vypocitali, vytkli,... .
Uvitam jakkoukoli pomoc. Napadlo me reseni pomoci logaritmu, ale bohuzel nevim jak je spravne pouzit.
Dekuji moc za pomoc a vase rady/napady muzete psat na e-mail: loukonicek@seznam.cz
Zdravi, Marika.
Zdravím,
označím
a zlomky převedu ke společnému jmenovateli, dostanu v čitateli:
, a, b, c, d, k jsou zadáné částky (ať nemusím vypisovat). Zlomek je nulový, pokud čitatel je nulový, proto řeším rovnici:
, asi pomocí strojů z úvodního tématu sekce VŠ.
Potom dopočtu i.
Stačí tak? Děkuji.
v (1) v kolečku máš nalevo (-1 mln) - to se mi nezdá, nemá být s plusem, pokud je na levé straně rovnice?
Přiznivcům MA skutečně dobrý věčer, také se mořím nad vyřešením zadaného úkolu.
↑ jelena:
Ahoj, díky Ti moc. Dosadila jsem čísla do vzorce, hodila do toho skvělého nástroje ( jukám teda, dala jsem si podrobné vypsání výpočtu a je to na 3 A4 ). Výborný program. "X" vyšlo 1,2944 dosadím do té substituce a pak už to vyjde.
Ještě jednou Ti moc děkuji :)
Podobné úlohy se řeší iteračně, v tomhle případě je n=4, ale pokud je investice dlouhodobá... Postup je popsaný v učebnicích podnikových financí, např. Valach, J. Investiční rozhodování a dlouhodobé financování. Jedná se zhruba o toto:
1. Zvolím i*, zde např. srovnávaných 13% a vypočtu současnou hodnotu. Pokud je SH > 0, v dalším kroku i* zvýším, pokud je SH < 0, v dalším kroku i* snížím. Pokud je SH=0, náhodou jsme se trefili do výsledku. V příkladu pro sazbu i=13% vyjde asi SH > 0. Zvolím tedy vyšší (vzhledem k tomu, že znám výsledek, tak 30%).
2. S novou i* znovu vypočtu SH, pro sazbu 30% bude asi SH < 0.
3. Teď můžu odhadnou SH pomocí lin. interpolace (funkce SH(i) není lineární, proto se snažte mít SH z 1. a 2. kroku blízké 0) nebo pokračovat dalšími iteracemi, dokud není odchylka menší než zvolená mez.
Stránky: 1