Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřebuju pomoci, dostal jsem od synovce úlohy na rovnice, ale za boha si s tím nevím rady :-) selským rozumem to spočítám, ale má se z toho sestavit rovnice
ty úlohy jsou následující:
1. Část louky tvaru obdélníku o rozloze 120 m a 130 m byla obehnána elektrickým ohradníkem. Kolik procent obvodu ohradníku by bylo ušetřeno, kdyby měla louka tvar čtverce.
2. Vypočtěte obsah lichoběžníku, jehož základy jsou v poměru 4:3 (výška lichoběžníku je 13 cm).
Předem děkuji za vyřešení
↑ Jake_Buchar:
Dobrý deň. Poprosím na 2. príklad novú tému (Pravidlá, bod 2.)
Nápoveda k 1. úlohe: Skús ísť na to cez obsah. Myslím, že sa to myslí tak, že pozemok má mať tvar štvorca a obsah (výmeru) tohto obdĺžnika.
Ale môžu to myslieť aj ináč.
↑ Jake_Buchar: tak sice musím říct: 1 úloha jedno téma ok? prosím vymaž druhý příklad a založ na něj nové
ale k tomu 1. vypočítej si teda obvod louky když bude obdélníková, dostaneš číslo - počet metrů ohradníku
nyní si spočítej obvod kdyby to byl čtverec (bohužel není jasné, jestli o straně 120 nebo 130) a dostaneš druhé číslo - obvod druhý
spočítej rozdíl v těch vzdálenostech (obvodech)
a ten rozdíl vyjádři v procentech toho vetšího (100% je ten velký)
↑ mikl3:
Jasně takhle jsem taky postupoval, ale údajně na to má být sestavena rovnice. Ohledně těch stran vycházím z toho, že louka se bude spíš zmenšovat než zvětšovat, takže strana o délce 120 m. Jde mi o to sestavit tu rovnici (bohužel jsem k tomu nedostal žádné bližší vysvětlení, pouze papír s příklady).
↑ Jake_Buchar: opravdu nevím, jak je to myšleno, ale pokud se chce rovnice... tak: