Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nůžete někdo poradit podle čeho je možné obracet zlomek?
Uploaded with ImageShack.us
vysvětlení že je to převracené násobení mi tu poněkud nejde do hlavy...
↑ sait-cz:
Nerozumiem otázke. Prevrátiť zlomok znamená (ako povedal už BakyX) zameniť navzájom čitateľa a menovateľa, aj u zložených zlomkov. Možno by bolo dobré dať konkrétny príklad.
Myslíš, že keď urobíš 1/x nedostaneš to isté, ako keď zameníš čitateľ a menovateľ navzájom?
Tebe sa to úplne nepodarilo, ale možno si to dobre myslel...
↑ sait-cz:
Myslím, že žiadne 1/x zapisovať netreba, proste vymeníš navzájom čitateľ s menovateľom, это всё.
↑ sait-cz: aha, tak tohle chápu, ale nemyslím si (co jsem zatím viděl), že by se to na hodně školách řešilo takhle, toto řešení je pěkné, ale obvykle jsem to počítal, že jsem si udělal společného jmenovatele a sečet la pak jel a podmínky
jinak k příkladu: je to zajímavé ano, využívá se tam toho, že
jinak přeci to nemusíš řešit substitucí pokud se toho bojíš, můžeš to udělat, že sloučíš zlomky (jeden převedeme a pak sečteme) a vynásobíš jmenovatelem a bude to
↑ sait-cz: tak pokud jsi ve 4. ročníku, tak tohle by měla být samozřejmost
ano koukej: a to si přepíšeme jako násobení a to už umíš ne?
↑ sait-cz:
Máš tam stále chybu medzi tými dvoma "rovná sa", (t+1)/(2t) = 1/ [(2t) / (t+1)]
Je tam len napísané, že tie zlomky na pravej a ľavej strane sú prevrátené, čo je vidno na prvý pohľad. Symbol 1/x sa číta prevrátená hodnota
x, aby sa to nemuselo hovoriť, takto to môžeš chápať..
Keď vidíš takúto rovnicu, že tie zlomky majú ako keby prehodené čitatele s menovateľmi, 1 zlomok vždy označ x a miesto toho prevráteného zlomku
vždy napíš 1/x.
↑ sait-cz: ten prostřední výraz nemohu dát na mínus 1, to bych porušil rovnost
ale v jiném příkladu mohu takže (asi se netrefím podle tvých myšlenek): tohle myslíš?