Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
zajímalo by mě, proč je tak těžké určit, z čeho bylo jídlo vyrobeno. Např. CocaCola a KFC si velmi pečlivě střeží své recepty.
Dejme tomu, že bych chtěl zjistit 11 tajných druhů koření, které v KFC používají. Na světě je omezený počet druhů koření, které se produkují v tak velkém množství, aby toto množství pokrylo celosvětovou spotřebu KFC. Řekl bych tedy, že je možné udělat chemický rozbor všech těchto koření. Pak buď běžným způsobem nakoupím v KFC nebo jinak získám směs, kterou v KFC používají (předpokládám, že se s ní zaměstnanci musí dostat do styku). Udělám chemický rozbor této směsi a porovnám přítomné látky s látkami obsaženými v různých kořeních. Tímto způsobem bych měl zjistit složení KFC směsi. Proč to ale ještě nikdo nezjistil?
To uz by me spise zajimala ta coca-cola, u toho KFC bych v tom nehledal nejakou velkou vedu, je to prece jenom kure "osmazene"(nebo kdo vi jak pripravene) na styl normalniho kridylka v obalu a chutove podle me ne az tak specialni, kazdopadne co byste planoval udelat s receptem, ktery byste zjistil? prodat ho jinemu fastfoodu?:)
Podle mě nechtějí aby se vědělo z čeho to přesně dělají, protože to asi není úplně zdravé. A kdyby si zjistil a zveřejnil, možná by tě mohli žalovat. Jinak si myslim, že získat ty recepty není velký problém, ale nevím k čemu by to bylo.
↑ kyborg:
Na základě čeho by byl takový člověk žalovatelný? Je rozdíl mezi prozrazením obchodního tajemství a tím, na co se ptá Pavel.
Ze zdravím to obecně nemá tolik co dělat, protože přeci jen výsledné nutriční hodnoty všichni známe, jsou zveřejněné, jen nejsou známy ony postupy, integrience a jejich poměry.
↑ kyborg:
Alebo jednoducho nechcu, aby si kazdy doma varil svoju vlastnu kolu. Na utajovani receptur nie je nic nepochopitelne ci zvlastne. Co sa tyka ziskania receptov, tak KFC ma ten svoj ulozeny v hlavnej budove celej firmy a Coca-cola v trezore banky (pokial si dobre pamatam). Ja si myslim, ze ziskat tie recepty bude...no, minimalne tazsie nez si ist do obchodu kupit kolu/KFC kura.
↑ Phate: ↑ Pavel Brožek:
Spominam si, ze o KFC sa pisalo v knihe Big Secrets. Autor tam tvrdi, ze ked robili laboratornu analyzu obalu tych kureniec, tak nasli muku, sol, glutaman sodny a cierne korenie. Nic nebolo neidentifikovatelne a hlavne nenasli ziadne bylinky. Teda ak si dobre pamatam; uz ani neviem, kedy som tu knihu drzal v ruke (a nedari sa mi zohnat ju v elektronickej podobe).
Inak - ak pozname ingrediencie k pokrmu, znamena to, ze ho vieme aj pripravit? Neviem, kuchar nie som; len sa pytam.
E: ↑ mák:
Moze to byt pravda, aj nemusi. Nie je to prvykrat, co recept "unikol" na verejnost a napokon...takych zarucene pravych receptov Ti za 5 minut prehladavania internetu dodam 5. Niektory z nich bude mozno aj ten skutocny, lenze ktory?
A aj keby unikol - kolu v dnesnych casoch predava z valnej vacsiny znacka.
↑ Spybot:
Podle mě uvařit si doma kolu je mnohem náročnější, než si ji koupit v obchodě, takže si ji nikdo vařit doma z jiných než řekněme experimentálních důvodů nebude, bez ohledu na to jestli má recept nebo ne.
↑ halogan:
No myslel jsem, že by ho asi žalovali za prozrazení obchodního tajemství. Nevim. Právu nerozumim. Ale zajímalo by mě proč by to nebylo právě to prozrazení obchodního tajemství.
No nejde o nutriční hodnoty ale o to, že se třeba dozvíš, že v hamburgeru je jen 1% masa a zbytek jsou rozmixované kosti.
↑ kyborg:
Pod "doma" som myslel aj "v laboratoriu firmy Pepsi". Jednoducho nechcu svoj skvely recept spristupnit a vytrubit do sveta; to je hlavny ucel (ze by kola obsahovala ako tajnu prisadu nejaku ortut, by som sa teda nebal - len to som chcel povedat).
Ohladne tych hamburgerov - ak by zacali v Mcdonalde pisat "jedenie u nas skodi zdraviu", myslis, ze by sa nieco zmenilo (analogia s cigaretami)? Vezmi si, ze v kole je kofein (to je myslim dokonale zname) a predsa ju piju deti kazdeho veku. Je rozdiel medzi skodlivym a skodlivym, resp. neprospesnym a skodlivym, bohuzial.
Teraz ma vlastne napadlo - sice su tie recepty tajomstvom tajomstiev, ale nejaka potravinova inspekcia na to asi nehladi a analyzu urobit musi (aby tam napriklad nebola spominana ortut). Teda ten figel bude asi z vacsej casti len v priprave.
↑ kyborg: u nějakých jednodušších jídel samozřejmě ne, ale řeknu ti: 1 kg mouky, 2 kvasnice, 5 vajec, kmín, mleté maso, paprika sladká, sůl, cibule, česnek a uvař to, tak co z toho uděláš? určitě něco úplně jiného než já
Mě z toho vznikne tohle
plus pivo....
A zase podla mna je to problem, a to poriadny. Dokaz - nikto na to este neprisiel.
Tvrdis, ze ked Ti dodam ingrediencie a obrazok daneho jedla, nie je problem urobit ho?
↑ Spybot:
No já myslim, že to už někdo dokázal. Možná výrobci RC coly nebo pepsi coly.
No já to nedokážu. Ale pokud by ten recept měl nějakou cenu, tak by se na 99% našel někdo, kdo by to dokázal. (a nebavíme se o obrázku jídla - kolu nebo kuře z KFC si můžeš kdykoliv koupit)
Na jednej strane priznavas, ze by si nic podobne nedokazal a nemas o tom velmi predstavu, na druhej strane je to same "ja si myslim ze sa to da". Ja a mikl si to nemyslime, tym padom sme Ta prehlasovali. Ak nemas nic ine, tak ani ja k tomu velmi nemam co povedat.
"Urcite by sa niekto nasiel. Asi to uz niekto dokazal" Nehnevaj sa, ale toto vsetko su bohuzial len Tvoje pocity a ked argumentujes len presvedcovanim o ich spravnosti, tak neviem, co viac by som dodal, lebo toto uz velmi nie je diskusia.
Ty mi chces tvrdit, ze ten recept nema ziadnu cenu? Ale to sa tazko mylis; ako si na take nieco prisiel? Ten recept pomaha zarabat miliardy, teda ma cenu niekolkonasobne vyssiu.