Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mám tu problém s úkolem na matiku v angličtině, proto i zadání nechám v originálu ... Kdyby ste mi to někdo vysvětlil a vypočítal, byla bych vděčná...
Given function
and point a=0.
Then, f´(x) = .....................
Further, f´(a) = ....................... which means that f at point a is (say "increasing" or "decreasing"):........................
And finally, the tangent line of the graph of f at a is ..................... with alfa = .......degrees.
Mně přijde, že návod k řešení je součástí toho zadání :-)
Nejprve je třeba tu funkci zderivovat. Vzorec pro derivaci podílu funkcí znáš?
jak napsala ↑ claudia:, u úlohy je napsané jak postupovat
Nejprve po tobě chtějí danou funkci zderivovat, pak spočítat funkční hodnotu této derivace v bodě a=0.
Umíš derivovat?
007Misak napsal(a):
tady u toho mám problém se všim, během jedný hodiny na nás vychrlil hromadu vztahů a vzorečků a absolutně se u toho ztrácim... takže fakt netušim
Pokud vůbec netušíš, co je derivace, a přijde Ti to jen jako "vzorečky", možná by pomohlo spíše:
http://www.prometheus-nakl.cz/index.php … atalog=139
Dokud se člověk na matematický problém dívá jako na "vzoreček" namísto aby jej viděl jako "myšlenku", nemůže bohužel uspět.
Úloha spočívá ve spočítání derivace funkce v bodě a potom praktické aplikaci vztahu monotonie funkce k její derivaci, resp. směrnice tečny a derivace.