Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ pietro: za hodinu jdu dělat octan... (se povede snad, spíš až pak bude horší, jak moc ho naředit vodou aby mi neztuhnul)
jo jo, stále navštěvuji školu...
↑ mikl3: Nevadí, nič nepokazíme, je to vratné ..citujem z WIKIP..
Pokiaľ kryštály octanu sodného ohrejeme nad 58°C vznikne kvapalina. (Teplota okolo 60 st. C je taká ktorú už rukou neudržíš.)Po opätovnom vychladnutí a iniciačnom impulze (napr.dotykom) začne vznikať kryštalická štruktúra a premena na pevné skupenstvo. Pri tejto reakcii sa uvoľňuje teplo. Táto vlastnosť sa využíva napr. v ohrievacích poduškách. Silný roztok octanu sodného je v plastovom vrecku spolu s kovovým plieškom. Keď sa kov mechanicky ohne, octan sodný začne rýchlo kryštalizovať a vytvárať teplo...koniec cit.
A od 46 sekundy videa už sú na dne nádoby kryštály .
http://www.wonderhowto.com/how-to-make- … ad-212411/
↑ pietro: ano, to je celý problém, wiki to má špatně, (možná v extra laboratorních podmínkách ne) ale 100% čistý octan tuhne, když se ochlazuje pod 58 a nikdy by s tím nešlo udělat krápník, nebo kostku teplého octanu (pevného), ale co jsem zjistil (vyplývá to i z mých pokusů) je potřeba octan roztavit, udělat z něj (ještě přesně nevím, ale od 10 do 40 % roztok s vodou), ten uzavřít do sterilní nádoby a chladit a ten neztuhne jen tak
ale k té reakci, co jsem dnes dělal:
měl jsem litr lys. octové o w=0,3, výpočet mi ukázal 210 g NaOH, tak jsem sypal... nic se nedělo, míchal jsem a rozpouštěl se pomalu, pak se začala nádoba zahřívat a rozpouštění bylo doprovázeno bubláním a úvolňováním velkého množství tepla, musel jsem nádobu chladit a počkat, než dosypu ten louh. ale povedlo se, takže mám roztok vody a octanu (z rovnice by šla vypočítat koncentrace vody, ale ta bude moc velká >65%, takže jsem odpařoval, ale pak už jsem neměl čas, tak jsem si to uložil se zátkou na příště, protože zítra jedu pracovně do Amsterodamu)
takže pokračování jindy
↑ mikl3: Trochu výpočtov, kolko vody odpariť..
tak jo, už se na to chystám, jen otázky: budu mít vzorky octanu po 100 ml, budou 3 a z každého udělám vodný roztok abych ho pak dal do lednice, na internetu jsem se nedočetl pevnou koncentraci, takže jak myslíte, že bych měl volit koncentraci?
dík
Pokud se ptáš na koncentraci, tak se používá trihydrát (obsahuje tři krystalové vody) bez jakéhokoliv dalšího přídavku vody. Tedy žádný roztok. Tento trihydrát se uzavře do nádobky. Zahřátím nad 58° C se rozpustí ve vlastní krystalové vodě a tím odebere teplo okolí. Po rozpuštění se ochladí a on zůstane v tekutém stavu. To inicializaci (lupnutí napruženého plíšku) se spustí spontánní krystalizace za vývinu tepla. Opět vznikne krystalický trihydrát octanu sodného.
Takže žádná další voda.
↑ mák: ok, jenže já nemám trihydrát, mám čistý (ano není problém vypočítat kolik vody musím přidat)
spíš jsem si myslel (jak jsem se dočetl na netu), že ho "vyvařím" (vodu) abych měl čistý octan a pak přidám vodu, jen nevím kolik
jinak z vlastních pokusů jsem zjistil, že s tou vodou to funguje, jen nevím kolik, to právě musím experimentálně ověřit
Podle wikipedie má octan sodný molekulovou hmotnost:
Bezvodý: 82.03 g
Trihydrát: 136.08 g
Takže stačí přidat na každých 82.03 g bezvodé soli 54.05 g destilované vody a máš přesně trihydrát.
Ale chce to asi přesnou váhu.
↑ mák: děkuji, s tou přesnou váhou bych si nedělal starosti, minule jsou do čistého octanu od oka nalil vodu a povedlo se (což byl taky jediný úspěch v řadě neúspěchů, který ale hodlám obnovit)
↑ mikl3: Voda v trihydráte je pevnejšie naviazaná na octan ako obyčajná voda v roztoku. Preto pri odparovaní pri tých nižších teplotách sa Ti odparí najprv roztoková voda a na spodku zostanú kryštály. Z nich vodu sa nesnaž dostať preč, netreba ju vypražiť. Ty si to delil na 3 časti , výpočtami nám vyšlo :
Mal si 1 liter 30% hmotn. octovej + 200g lúhu ===> odparíš 521 g vody a zostane trihydrát= (411g čistý octan + 270 kryštál. vody naviazanej na čistý octan= spolu 681g kryštalického trihydrátu)
↑ pietro: prdím na to (né že si nevážím pomoci) ale nepamatuju kolik jsem kam čeho dal (i když to je asi tady napsaný)
v tuto dobu se mi odpařuje z roztoku voda, až budu mít viskózní roztok, který bude mít na povrchu "blánu" je to čistý octan a pak budu přidávat vodu, dám vědět
↑ pietro: já jak jsem říkal, mám to na 3 várky a kdysi jsem vypočítal (možná teď kecám), že z každé bude cca 500 gramů octanu, samozřejmě se něco odpaří, něco zůstane na nádobách atd...
ale snad zítra už budu mít čistý octan. Spíš jde o to, že nemám čas. Dneska jsem o hodine chemie střídavě běhal do laboratoře, kde jsem odpařoval roztok. Navíc kupa "problémů" - málo zařízená laboratoř, propan-butan v kahanech skoro došel, nenašel jsem po celé škole vhodnou nádobu, tak to mám ve velké kónické s malým otvorem nahoře, což znesnadňuje odpar. Ale s tím si poradím. Jen jsem se chtěl podělit o zkušenosti. Ještě dodám třešničku: až budu mít tři vzorky v nádobách, které budu plánovat chladit, tak je musím dát do ledničky ve sborovně učitelů :D
tak pokud tady někdo je, tak právě v kabinetu fyziky nad kahanem rozpouštím octan, abych z něj odpařil vodu a pak podle výpočtů doplním na trihydrát a naliji do sterilních nádob, které uložím do chladničky a po několika hodinách se povídám na výsledek
spíš jestli by mi někdo neporadil, jak poznám čistý kapalný octan sodný, protože zatím to je roztok (zdá se mi) s vodou, vařím vařím a obávám se, aby se mi i ten octan neodpařil...
pokud je octan sodný čistý a kapalný, tvoří se na jeho hladině pevná blána, jenže ta se tvoří i v roztoku :D
1) uz nekdo napiste at tam nejsou ode mne posty:)
2) povedlo se!!! podchlazeny octan sodny. Je to super, konecne to funguje. Jeste zkusim zmenit koncentrace vody, abych dosahl lepsich vysledku. Az to vsechno bude hotove, tak to pude na video. Zatim
↑ mikl3: No čo už keď som tak ďaleko od Tvojho octanu , len čumím a čakám čo ďalej s tým vykonáš.
A najlepšou odmenou je keď dosiahneme vytúžený cieľ...radosť ( to sú endorfíny) .. a keď sa s niekým podelíš = 2x =
dvojnásobná radosť
( pri neradosti zase polovičná neradosť Ti zostane) .
↑ pietro: neboj, podělím
jinak kdyby někdo chtěl návod, milerád ho dám s komentářem
stav: ze 3 dávek 1 litru 30% kys. octové a 3x210g NaOH mám zneutralizované dvě dávky, takže mi zbývá na jednu
z těch dvou mám jednu ve formě trihydrátu v lednici v kapalném stavu a čekám, kdy je použiju, jsou to nádobky po 230 ml (cca) byly 4, jednu jsem použil jako pokusného králíka, vhodil jsem krystal a krásně to ztuhlo
k té druhé dávce: zneutralizoval jsem a čekám na odpaření vody a pak to dám chladit taky (ale nedoplním na trihydrát, ale na něco méně, trihydrát, něco více abych zkusil, zda to je lepší nebo tak)
nemá někdo nějaké nápady co s třetí dávkou? třeba jiný pokus a ták, něco zajímavého
no proto, bál jsem se, že dvouhodinová práce bude k ničemu, ale našel jsem to, tady je link
heslo je: gybroumov
jedná se jen o pokusný test tvoření krápníku, v současné době podchlazuji na ještě nižší teplotu, aby to tuhlo rychleji a hledám jinou nádobu, ze které se to bude lít lépe, pokud máte zájem, koukněte na to a piště, dík
↑ mikl3:
Už som to videla, ale tých 285 Mb si nenechám Prečo tá kvapalina tuhne?
↑ Dana1: je podchlazená, tj. ve stavu, kdy je kapalná, ale má teplotu pod teplotou tuhnutí, molekuly octanu sodného po sobě kloužou, ale nemají na čem "ztvrdnout" čemu předat svoji kinetickou energii, až budou mít (na dno misky jsem dal krystalizační jádro) tak ztuhnou a uvolní teplo, jak se stalo