Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

tieto skripta http://www.iam.fmph.uniba.sk/skripta/kubacek/
- na konci su aj spravne vysledky a obcas sa pri prikladoch vyskytnu aj navody, resp aj nejaky vzorovy ... :)
su nasou alfa a omega v tomto semestri ... , dal som si predsavzatie ze vyratam zakarzdym k danej teme vsetky priklady - co treba pocitat - teda teraz sme na integrovani iracionalnych funkcii kapitola 1.3 tusim
.. ako som si vsimol dnes na cviceniach - uz len vytvaranie substitucie a vyjadrovanie X zaberie par riadkov, o postupnom integrovani racionalnych ani nevravim ... Mam taku otazku, co mam cakat od dalsej velkej skupiny- RADY- vsade tam priklady so SUMOU ... , a potom Postupnosti... co mam od toho ocakavat ? bude k tomu potreba vediet doterajsie poznatky napr s integralov, ci limit ?
Vsak si vezmite- za jeden tyzden celu tu podkapitolu aby mal clovek preratanu, ked chce na nasledujuceej hodine pisomky vediet vsetky typy prikladov ... a tak kazdu hodinu... DAKUjEM vopred za rady a poucenia ... :)

to ale bola strucna odpoved :D
a mam taku otazku pri tych iracionalnych substituciach som dnes videl takuto upravu
na tento vyraz
, pokusal som sa to vyjaddrit ale stale som mal x s t pomiesane , ako to spravne odseparovat ? dakujem /mozno to nie je otazka hodna vysokoskolaka, ale takuto upravu som uz velmi davno nevidel, resp nerobil /
↑ jancidubova:
1. Vynásobíš menovateľom (dáš ho do zátvorky)
2. Zátvorku roznásobíš
3.ˇČleny s x dáš napríklad doľava, bez x doprava
4. vyjmeš x
5. sám

ospravedlnujem sa za kvalitu, ale mobil cca 5 rocny s 1 mpx viac neda ... a ani moznosti mojho terajsieho poznania :(

↑ jancidubova:
Promiň, že se ptám, ale seš si jistý, že jsi šel na správnou školu? Tvé otázky jako jestli budou potřeba integrály a limity v dalším studiu, neschopnost napsat něco v TeXu (máme zde stručný přehled syntaxe TeXu!) nebo to vyjádření x z rovnice (to dokáže podprůměrný středoškolák) mě šokují.
↑ jancidubova:
Keď násobíš menovateľom, napravo už nebude, zostane len čitateľ.

.. stavaju sa rozne anomalie a kazdy moze zlyhat v niecom inom

↑ Dana1:vsak ja som to tak robil .... len ta tvoja napoveda ma zmiatla :)
teda x+1=t**(2) - t**(2)*x len som nevedel ako dalej
↑ jancidubova:
Janci, pokoj... Členy s x doľava, členy bez x doprava.

↑ Dana1:vsak (x+1) = t**(2) * (1+x) ako sa tu odseparuje "x" ked jedno je nalavo a druhe je v sucine s T-ckom ?? vsak je t ospojene - jedine z lavej strany odcitat jednotku a x bude samotne, ale spravej strany ked je x v sucine s T , tak jedine predelit ale potom nalavo sa strati x... ja uz ozaj neviem ... som sam prekvapeny ze tomu neviem prist na chut
Já mám ještě starší mobil úplně bez foťáku. Ale nebrání mi to se vyjádřit čitelně :-)
A je vidět, že Danou navrhovaný postup je 100% správný. Netřeba být na ostatní drzý, když se snaží pomoci.
↑ jancidubova:
Napísal si x+1=t**(2) - t**(2)*x
Napísala som členy s x na 1 stranu, členy bez x na druhú
x + t^2 x = t^2 - 1
x(1+t^2 ) = t^2 - 1
x = (t^2 - 1) / (1+t^2 )
x = (t^2 - 1) / (t^2 + 1)
Ale je zábavné, že MFF Univerzity Karlovy a MFF Univerzity Komenského mají stejnou zkratku. Myslím, že nejsem jediná, koho název tématu oklamal :-)

↑ claudia:
ja som nebol na nikoho drzy :) " .. stavaju sa rozne anomalie a kazdy moze zlyhat v niecom inom " toto patrilo P. Brpzekovi ... a to som myslel sebakritiku tymito slovami ... a co sa tyka prikladu
dostal so msa po ten treti riadok a ako vidim "X" aj "t" sa vyskytuje aj na lavo aj napravo aby sa to nakoniec mohlo vynat a oddelit ...
ale ako vidim clovek sa uci ci ma 12 a ci 21 rokov ...a ucit sa bude stale, netreba preto robit predcasne uzavery o stredoskolskych vedomostiach a spravnom vybere vysokej .... vsak kazdy mame svoje "muchy " ... co jednemu je trivialne, druhemu nie a naopak ...
dakujem pekne este raz vsetkym Vam v tejto diskusii, aj ked prvoplan bol najma info o nablizsej buducnost i... ako som zistil "treba sa viacej " "HRAT" s tymi vyrazmi , ale v tomto hektickom case, pomaly uz aj peracie zo ZŠ zacinaju vypadavat ...
pekny vecer prajem, dufam ze zajtrajsi volny den vyuzijem naplno a nebudem musiet tu ziadat o pomoc, pripadne si postacim s wolframom a navodmi v skriptach p Valaska vid odkaz ... navrchu
(temu do dnes 24:00 ozanacim za vyriesenu, este nechavam prilezitost sa vyjadrit, kedze sa idem trosku von vyventilovat ... )

↑ claudia:
MFF UK este kde kto pouziva, ale spravne by malo byt FMFI UK kedze v nedavne minulosti pribudla informatika MFF UK ... takze MFF UK + I = FMFI UK :)

↑ jancidubova:
Velmi se omlouvám, nenapadlo mě vůbec, že by MFF UK mohla být zkratka ještě pro jinou fakultu jiné vysoké školy (myslel jsem, že jde o MFF Univerzity Karlovy). Můj dotaz ke vhodnému výběru školy je tedy bezpředmětný.
Přeji ti, ať se podaří doplnit základy, protože je vidět, že snahu určitě máš.
Stránky: 1