Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,mám tu jeden příklad z geometrie.Vše mi jde,ale až na popis konstrukce.
Je dána kružnice l(O:r=2,5) a přímka m,která je od středu O vzdálená 5 cm.Sestrojte tečny kružnice l rovnoběžné s přímkou m.
Vím jak to narýsovat apod.,ale ten popis prostě ne!
Pomůže mi někdo s tím?Chtěl bych ještě takovou všeobecnou teorii- popisu konstrukce,jestli by byl někdo tak hodný...
Předem moc děkuji
↑ mikee:
Takže nedřív bych udělal tu kružnici l,pak bych si od středu tj.O na měřil 5cm a u toho konce bych udělal kolmici pro přímku m.
Pak bych šel na ty tečny.Udělal bych nějakou přímku třeba h,která by byla kolmá na přímku m a zárověn procházela středem O,procházela by okrajy kružnice.Takže bychom vyznačili dva body např:A a B.Nyní už konečně ty tečny.Z obou dvou bodů bych udělal přímku která by byla kolmá na h a procházela těmi body(A,B)
Viz obrázek...
↑ KenyG:
Vyborne, tak skusme to zapisat:
1. kruznica l(O; 2,5cm), priamka m (cize to co mame zadane)
2. h; h je kolma na m, O patri h
3. A,B; A,B patria prieniku l a h
4. t1; t1 je kolma na h a zaroven A patri t1
5. t2; t2 je kolma na h a zaroven B patri t1
↑ KenyG:
V bode 1 je to, co mame zadane. Cize ta kruznica l a priamka m, mozme tam este dopisat, ze |m, O| = 5 cm, cize vzdialenost priamky m od stredu O je 5 cm.