Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 02. 2011 17:23

chos
Zelenáč
Reputace:   

důkaz dělitelnosti

Ahoj, potřeboval bych pomoct s důkazem, že pokud n dělí výraz $a^n - b^n$, tak n dělí i $\frac {a^n - b^n}{a-b}$.
Dál je k tomu nápověda: Necht p je prvočinitel n a k násobnost tohoto prvočinitele, tedy takové nejvyšší číslo k, že ještě $p^k$ dělí n. Zkuste dokázat, že $p^k$ dělí výše uvedený zlomek. Začnete úvahou, že p dělí (a-b), nebot v opačném prípade je řešení jednoduché.

Kam jsem se dostal:
Když teda rozložim čitatele na součin, je to $\frac {a^n - b^n}{a-b}=\frac {(a-b) (a^{n-1}+a^{n-2} b+a^{n-3} b^2+...b^n)}{a-b}$.
Pokud tedy n dělí čitatele, dělí buď (a-b) nebo tu druhou závorku. Jestliže dělí $(a^{n-1}+a^{n-2} b+a^{n-3} b^2+...b^n)$, pak dělí i $\frac {(a-b) (a^{n-1}+a^{n-2} b+a^{n-3} b^2+...b^n)}{a-b}$, to je jasný.

Druhá možnost je, že n nedělí tu závorku, tedy musí dělit (a-b). V tom případě ale dělí čitatele i jmenovatele a zase není co řešit.

Kde mám v tý úvaze chybu a jakou roli v tom má hrát to prvočíslo z nápovědy? Jak to má být správně?

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) chos)

#2 28. 02. 2011 18:18

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: důkaz dělitelnosti

↑ chos:

Ve Tvé úvaze je chyba, neplatí totiž, že dělí-li $n$ čitatele, pak dělí buď  $(a-b)$ nebo tu druhou závorku. To by platilo pouze tehdy, kdyby n bylo prvočíslo.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#3 28. 02. 2011 19:26

check_drummer
Reputace:   106 

↑ claudia:
Proč to neplatí? 1 dělí 1 nebo ne?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 28. 02. 2011 19:27

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

check: Omlouvám se, špatně jsem přečetla zadání.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 01. 03. 2011 10:35 — Editoval chos (02. 03. 2011 21:10)

chos
Zelenáč
Reputace:   

↑ Pavel:
Dík, to mi předtim nedošlo.  Chápu teda dobře, že tam je třetí možnost - že když je n složené číslo, tak někteří prvočinitelé dělí (a-b) a někteří tu závorku? V tom případě by ale celej ten zlomek měl být nedělitelný
(omlouvám se, že jsem zabedněn, důkazy jsou pro mě moc abstraktní)

#6 02. 03. 2011 20:50

check_drummer
Reputace:   106 

Nestálo by za to přesunout tuto úlohu do sekce Zajímavé?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#7 13. 04. 2011 11:32

chos
Zelenáč
Reputace:   

Tak jsem se konečně dozvěděl řešení, kdo ho chce vidět, tady je:
Odkaz

Zápatí