Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Učím se na přijímací zkoušky, ale v matice mám nějaké mezery, hlavně ve slovních úlohách. Tak bych byla ráda za vyřešení tohoto příkladu!
Hmotnost nádoby s vodou je 2,48kg. Odlijeme-li 75% vody, má nádoba se zbývající vodou hmotnost 0,98 kg. Určete hmotnost prázdné nádoby. Kolik bylo vody původně v nádobě?
Jednoducha uloha na sustavu rovnic.
↑ Lenka Kožená:
Oznacme si 'n' hmotnost nadoby a 'v' hmotnost vody. Potom plati, ze n + v = 2,48. Ak odlejeme 75% vody, tak tam este stvrtina ostane, cize n + v/4 = 0,98. Toto sa da riesit ako klasicka sustava dvoch rovnic o dvoch neznamych.
Da sa to ale aj logicky. Ak odlejeme 3/4 vody, tak sa hmotnost znizi o 2,48-0,98 = 1,5 kg. Teda 3/4 vody ma hmotnost 1,5 kg, z toho (napriklad trojclenkou) mame, ze vsetka voda ma hmotnost 2 kg, cize to su 2 litre :)

↑ LordKJ:
Ovšem já mám velmi zameškáno z důvodu těžké nemoci, a tak mi chybí základní poznatky! Doháním to, jak jen můžu.
Děkuji za vyřešení a přeji Ti hodně štěstí u zkoušek.