Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 03. 2011 22:13

gsdv
Reputace:   

neurčité integrály

Zdravím,
máme řešit neurčité integrály pomocí základních vztahů a vážně si s tím nevím rady. Podle jakých pravidel se integruje, jestli je to stejné jako u derivací (derivace součinu, podílu, součtu a složené funkce)? Já vím že si to mám upravit tak abych to byla schopná zintegrovat podle základních vzorců ale většinou je to složená funkce. Jsem z toho fakt nešťastná. Nemohl by mě někdo dát návod jak zhruba na to? Přikládám nějaký příklady, došla jsem asi do 18 ale pak nevím co s tím počít. Zkoušela jsem to i zde Odkaz ale většinou to vyhodilo úpravu kde nevím jak se k ní došlo. A nějakou stránku kde by to bylo polopaticky popsaný jsem neobjevila.

http://www.sdilej.eu/pics/69aaf9434de5186d6312ef81312d8ae7.JPG

#2 03. 03. 2011 22:18 — Editoval Dana1 (03. 03. 2011 23:02)

Dana1
Host

Re: neurčité integrály

↑ gsdv:

Ako máš napísané v zadaní. Integruj použitím základných vzťahov. Predpokladám, že pravidlá poznáš: 1 príklad-1téma. Skús takéto niečo: Odkaz  alebo aj tu:Odkaz... Myslím, že na nete je viac zdrojov riešených úloh na integrály, treba pohľadať... Možno aj tu na fóre by sa nejaké našli, hore je tlačidlo Hľadať...

#3 04. 03. 2011 00:39 — Editoval claudia (04. 03. 2011 00:44)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

gsdv napsal(a):

...došla jsem asi do 18 ale pak nevím...

Chápu z toho tedy, že problémy činí příklad devatenáctý :-) Tedy se na něj podívejme:

$\int e^{2-5x} \mathrm{d}x &\stackrel{1}{=} \int e^{2}\cdot e^{-5x} \mathrm{d}x\\
&\stackrel{2}{=} e^{2}\cdot \int e^{-5x} \mathrm{d}x\\
&\stackrel{3}{=} e^{2}\cdot \(\frac1{-5}e^{-5x} + C\)\\
&\stackrel{4}{=} -\frac1{5} e^{2-5x} + C$

1) plyne přímo z vlastností exponenciální funkce

2) $e^2$ je konstanta a proto ji můžeme takto, nepřesně řečeno, "vytknout" (viz "linearita integrálu")

3) tabulková primitivní funkce, zdůvodnění je zřejmé, z vlastností derivace (obvykle věrněji známých)

$\(e^{ax}\)'=a\cdot e^{ax} \Rightarrow \frac1{a}\(e^{ax}\)'=e^{ax} \Rightarrow \(\frac1{a}e^{ax}\)'=e^{ax} \Rightarrow \frac1{a}e^{ax}\in\int e^{ax}\mathrm{d}x,\;\(a\neq0\)$

4) roznásobení a užití vlastností exponenciální funkce

Pokud spíše hledáš nějakou webovou stránku, kterou si přečteš a rázem budeš umět integrovat, tak taková bohužel pravděpodobně neexistuje :-(

Pokud jde o pravidla integrování součinu, podílu funkcí či složené funkce, doporučuji např.:

http://kam.mff.cuni.cz/~pultr/ma.pdf (strana 41, poznámka 2.7)

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#4 04. 03. 2011 17:53

gsdv
Reputace:   

↑ claudia:

Mě jde hlavně o příklady jako je třeba 29) nebo 30) a jim podobný. Když je to třeba cos z x/2 tak tu jednu polovinu nějak vytknu?? Mě se ale zdá že to nemůžu

↑ Dana1:
Omlouvám se za porušení pravidel

#5 04. 03. 2011 18:02 — Editoval Dana1 (04. 03. 2011 18:03)

Dana1
Host

↑ gsdv:

Neviem isto, ale substitúcia x/2 = t by to nevyriešila?

#6 04. 03. 2011 18:30

gsdv
Reputace:   

↑ Dana1:

Měli jsme to řešit základními vztahy, ale substitucí by to bylo snažší.

Zápatí