Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
máme řešit neurčité integrály pomocí základních vztahů a vážně si s tím nevím rady. Podle jakých pravidel se integruje, jestli je to stejné jako u derivací (derivace součinu, podílu, součtu a složené funkce)? Já vím že si to mám upravit tak abych to byla schopná zintegrovat podle základních vzorců ale většinou je to složená funkce. Jsem z toho fakt nešťastná. Nemohl by mě někdo dát návod jak zhruba na to? Přikládám nějaký příklady, došla jsem asi do 18 ale pak nevím co s tím počít. Zkoušela jsem to i zde Odkaz ale většinou to vyhodilo úpravu kde nevím jak se k ní došlo. A nějakou stránku kde by to bylo polopaticky popsaný jsem neobjevila.
↑ gsdv:
Ako máš napísané v zadaní. Integruj použitím základných vzťahov. Predpokladám, že pravidlá poznáš: 1 príklad-1téma. Skús takéto niečo: Odkaz alebo aj tu:Odkaz... Myslím, že na nete je viac zdrojov riešených úloh na integrály, treba pohľadať... Možno aj tu na fóre by sa nejaké našli, hore je tlačidlo Hľadať...
gsdv napsal(a):
...došla jsem asi do 18 ale pak nevím...
Chápu z toho tedy, že problémy činí příklad devatenáctý :-) Tedy se na něj podívejme:
1) plyne přímo z vlastností exponenciální funkce
2)
je konstanta a proto ji můžeme takto, nepřesně řečeno, "vytknout" (viz "linearita integrálu")
3) tabulková primitivní funkce, zdůvodnění je zřejmé, z vlastností derivace (obvykle věrněji známých)
4) roznásobení a užití vlastností exponenciální funkce
Pokud spíše hledáš nějakou webovou stránku, kterou si přečteš a rázem budeš umět integrovat, tak taková bohužel pravděpodobně neexistuje :-(
Pokud jde o pravidla integrování součinu, podílu funkcí či složené funkce, doporučuji např.:
http://kam.mff.cuni.cz/~pultr/ma.pdf (strana 41, poznámka 2.7)
↑ claudia:
Mě jde hlavně o příklady jako je třeba 29) nebo 30) a jim podobný. Když je to třeba cos z x/2 tak tu jednu polovinu nějak vytknu?? Mě se ale zdá že to nemůžu
↑ Dana1:
Omlouvám se za porušení pravidel