Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky, měla bych dotaz a nechci to psát do již uzavřeného tématu, nevím jestli by mi někdo z vás odpověděl.
Jedná se o příklad: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=27175
Došla jsem až ke kroku
Ale bohužel už nevím, jak mám pokračovat dál. Respektive netuším jak jste přišli k tomu následujícímu kroku. Zkouším to tady už asi 10 minut a nic nemůžu vymyslet. :(
↑ Lucinia:
Táto úloha sa na fóre riešila dlho.
Myslím, že ten prechod na súčin sa treba naučiť alebo skúsiť kolegovi poslať mail (ak ho má), ako na ten rozklad prišiel. Skúsim ešte porozmýšľať...
↑ Dana1: Já právě netuším, jak rozkládat na součin :( Já to tam prostě nevidim. Všechno ostatní chápu, projela jsem i ty starší fora, kde se to řešilo, ale prostě já jsem fakt pako na matiku :( Nemohla bys mi prosím alespoň stručně říct, jak na to?

↑ Lucinia:
Ten rozklad na součin je hodně těžký. Tady bych volil metodu uhodnout jeden kořen prostým dosazením (zpravidla 1, -1, 2, -2) a pak pomocí dělením mnohočlenu mnohočlenem najít ostatní.
↑ Lucinia:
Tento príklad je úplne špeciálny, s inými by Ti to asi išlo...
Ten rozklad sa dá zapamätať ľahko.

↑ Lucinia:
Tak z odkazu Dany už víme, že jeden kořen je 2. To znamená, že uvedený mnohočlen lze rozložit na součin:
Teď ale musíme najít mnohočlen místo těch teček. Ten najdeme pomocí zmíněného dělení:
Na to dělení je takový algoritmus, který je dost pracný na vysvětlení a do toho se i upřímně nechce ani na to nemám čas. Pokud netušíte, mrkněte se sem.
Ale Dana má pravdu v tom, že tento příklad je hodně těžký a nečekal bych ho v běžných testech.

↑ Lucinia:
Tak buď elegantně - hledáme dvě čísla, jejichž součin je 250 a součet -55 (jsou to -5 a -50)
A nebo hrubou silou - kvadratická rovnice řešená pomocí diskriminantu.