Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám následující, myslel bych celkem jednoduchou úlohu, ale řešení mi nevychází:
Udělal jsem si vektorový součin směrových vektorů těch přímek:
což by podle mne měl být směrový vektor hledané přímky. Ty přímky p, q se protínají, takže jsem myslel, že je to celkem nezáludná úloha kolmice na rovinu, ale řešení mám špatně.
Ten směrový vektor (označme ho w ) hledané přímky vyšel dobře.
Hledaná přímka má dále procházet daným bodem A, odtud jsme ihned schopni stanovit její parametrické rovnice
a z nich (vyloučením parametru) kanonické rovnice.
Parametrické ani kanonické rovnice přímky nejsou co do svého tvaru určeny jednoznačně , takže se může stát,
že řešení, které mi vyjde, se liší svým tvarem od výsledku uvedeného v učebnici a přesto je správné.
To se dá ověřit zkouškou nebo pokusem odvodit jednu soustavu rovnic z té druhé soustavy.
↑ Rumburak:
Dik. Jen by me zajimalo, jakym postupem dospet k ucebnicovemu reseni? Mne jiny nez jsem pouzil nenapada - i kdyz mi prijde jako nejjednodussi.
Rumburak napsal(a):
↑ jira:
Zjistil jsem, že máš chybu ve výpočtu sm. vektoru té první zadané přímky: nemělo to vyjít (1, 1, 1), ale (1, -1, 1) .
Předtím jsem toto nekontroloval.
No jasne! Vůbec jsem si neuvědomil, že je tam minus pred 'y'.
Dik za pomoc
Stránky: 1