Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, jsem z dopravky čvut a po první přednášce nám byl zadán tento úkol resp. jeho část. Dznamický systém je definován diferenciální rovnicí tvaru:
y"(t)+ alpha^2*(1+sin w*t)*y(t)=cos omega*t
a přestože jsem prošel google, naše skripta z modelování systémů, skripta z felu na modelování systémů, skripta na difrenciáního počtu atd., tak nejsem schopen zjistit zda se jedná o systém spojitý/nespojitý , autonomní/neutonomní , lineární/nelineární , časově invariantní/proměnný. Teoreticky vim jak na to, ale matematicky netušim :-( Tak budu vděčen za každou radu. Děkuji.
No vlastne staci jenom se podivat, jestli to splnuje prislusnou definici. Jak mate treba definovane lineatni systemy? A jak autonomni? Jak casove invarantni? ....
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Tak to opravdu děkuji za posknuté rady. Vím jak je to definované, ale jak mám pak poznat ty vlastnosti že? Nemohli byste mi napsat jak klasifikujete tento systém a proč??? Děkuji.
Neni zac? :)
Ja opravdu nevim, jaky je rozdil mezi casove invaritnim systemem a autonomnim.Podle me to je totez. Ale podle Vas ne. Pokud nam sem napisete definice, tak to dame dokopy. Mozna je to dane tim, ze Vas prednasejici pouziva jinou terminologii nez ja.
K te linearnnosti:Je system ve tvaru neco*y''+neco*y'+neco*y=neco ? V tomto pripade to jde videt na prvni pohled. Vidite to?
Spojity system je takovy, kde jsou derivace? A diskretni kde jsou diference? Vidite tam nekde derivaci? (tj. carku nad neznamou funkci). Nebo tam jsou diference (rovnostranne trojuhlenicky). Anebo spojitym systemem myslite rovnici, kde jsou koeficienty spojite funkce? Tezko rict, ja odsud neuhodnu, co presne potrebujete vedet.
Ale treba odpovi nekdo primo z vasi skoly, ten uz bude vedet :)