Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Připravuji se na zkoušku a zjišťuji, že mám velkou mezeru co se týče asymptot v tom smyslu, když se tam objeví arctg atd. Vím jak přesně počítat asymptotu se směrnicí i bez směrnice, ale jakmile se tam objeví toto, nevím jak dál.
Např. mám určit asymptoty funkce y=(1/2)x + arctg x
vím, že bez směrnice neexistuje, jelikož funkce je spojitá na R, ale se směrnicí:
-počítám k a zaseknu se u toho, když celý výraz mám vydělit x... prostě nevím jak dál..
Pokud je tu nějaká hodná duše, budu vám moc vděčná!!!

↑ meggie:
No tak např. směrnice asymptoty v
: (dejme tomu, že tvar hledané rovnice přímky je 
(zatím využita jen aritmetika limit), Dále:
(stačí si uvědomit, že fce arctg x je omezená a limita fce 1/x je nulová, limita jejich součinu je tedy nula),
takže už máme 
Teď ještě b:
takže
Analogicky si pak spočítáš asymptotu v
; ))

Ještě poznámečka (třeba ti to pomůže přece jen):
Jestli ti dělají problémy specificky ty cyklometrické funkce, není jiné pomoci, než je zkrátka znát : )) jenom pár zákl. hintů:
1) funkce arcsin, arccos, arctg, arccotg jsou omezené
2) fce arcsin, arccos jsou definovány pouze na intervalu
- už se mi stalo, že jsem měl spočítat nějakou obludnost-limitu výrazu, jehož součástí byl arcsin nějakého argumentu, přičemž řešením bylo, že jelikož limita onoho argumentu byla
, daná funkce, z níž se měla počítat limita, nebyla vůbec kolem "limitního bodu" definována (právě proto, že arcsin je definován pouze pro hodnoty argumentu v rozmezí
), tudíž triviálně limita neexistovala
3) šikovná limitka je
- dá se zdůvodnit z limity
použitím věty o aritmetice limit a věty o limitě složené fce ; ))
Děkuji, jsem o trošíčku moudřejší, ale ne úplně moudrá :)
nechápu u tohoto, jak si z toho vytknu to 1/2 + pořád mi tam nějak chybí jedno x.. prostě nedokázala bych tento zlomek upravit, nedokážu ho pochopit ať na to koukám horem dolem :((
cyklometrické funkce mi v tomto opravdu nejdou, ráda bych se je naučila i nazpamět, ale není mi jasné jak. Nenašla jsem nikde, jakou hodnotu jaká funkce má. Proč například arctg x = pí/2? jsou na toto nějaké tabulky, kde je to všechno tohle dáno?
Omlouvám se za můj hloupý dotaz, ale prostě v učebnicích to není podáno polopatě a já se v tom strácím a čím víc se blíží termín zkoušky, tím víc jsem zoufalejší :(

↑ meggie:
Ahoj, nezlob se, teď moc nestíhám, tak aspoň stručně:
tu 1/2 získáš tak, že na tu limitu použiješ větu o aritmetice limit a dostaneš lim((x/2)/x) + lim(arctg x / x)
základní vlastnosti cyklometrických fcí jsou hezky třeba na wikipedii, aspoň já tam vždycky zabrousím, když zapomenu nějaké ty převodové vztahy apod. Když si vygooglíš grafy arctg, arccotg, uvidíš přímo z nich, že lim_{x->infty} arctg x = pi/2 , lim_{x->infty} arccotg x = 0 apod. ; )) Vše to plyne z toho, že jsou to inverzní funkce k tg, cotg (resp. jejich restrikce na ten interval, na kterém jsou spojité)