Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 03. 2011 23:12

meggie
Reputace:   

asymptota

Připravuji se na zkoušku a zjišťuji, že mám velkou mezeru co se týče asymptot v tom smyslu, když se tam objeví arctg atd. Vím jak přesně počítat asymptotu se směrnicí i bez směrnice, ale jakmile se tam objeví toto, nevím jak dál.
Např. mám určit asymptoty funkce y=(1/2)x + arctg x
vím, že bez směrnice neexistuje, jelikož funkce je spojitá na R, ale se směrnicí:
-počítám k a zaseknu se u toho, když celý výraz mám vydělit x... prostě nevím jak dál..
Pokud je tu nějaká hodná duše, budu vám moc vděčná!!!

• (téma jako vyřešené označil(a) meggie)

#2 06. 03. 2011 23:39 — Editoval OiBobik (06. 03. 2011 23:41)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: asymptota

↑ meggie:

No tak např. směrnice asymptoty v $+ \infty$: (dejme tomu, že tvar hledané rovnice přímky je $y=ax+b$

$a= \lim_{x \to \infty}\frac{f(x)}{x}=\lim_{x \to \infty}\frac{\frac x 2 + arctgx}{x}=\frac 1 2+\lim_{x \to \infty}\frac{arctgx}{x}$ (zatím využita jen aritmetika limit), Dále:
$\lim_{x \to \infty}\frac{arctgx}{x}=0$ (stačí si uvědomit, že fce arctg x je omezená a limita fce 1/x je nulová, limita jejich součinu je tedy nula),
takže už máme $a=\frac 1 2$
Teď ještě b:
$b= \lim_{x \to \infty} f(x)-ax = \lim_{x \to \infty}\frac x 2 + arctgx - \frac x 2 =\lim_{x \to \infty}arctgx=\frac \pi 2$
takže
$as_{+\infty}(f): y=\frac x 2 + \frac \pi 2$

Analogicky si pak spočítáš asymptotu v $- \infty$ ; ))

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 07. 03. 2011 00:05

OiBobik
Moderátor

Ještě poznámečka (třeba ti to pomůže přece jen):
Jestli ti dělají problémy specificky ty cyklometrické funkce, není jiné pomoci, než je zkrátka znát : )) jenom pár zákl. hintů:
1) funkce arcsin, arccos, arctg, arccotg jsou omezené
2) fce arcsin, arccos jsou definovány pouze na intervalu $[-1,1]$ - už se mi stalo, že jsem měl spočítat nějakou obludnost-limitu výrazu, jehož součástí byl arcsin nějakého argumentu, přičemž řešením bylo, že jelikož limita onoho argumentu byla $+\infty$, daná funkce, z níž se měla počítat limita, nebyla vůbec kolem "limitního bodu" definována (právě proto, že arcsin je definován pouze pro hodnoty argumentu v rozmezí $[-1,1]$), tudíž triviálně limita neexistovala
3) šikovná limitka je $\lim_{x \to 0} \frac{\arcsin x}{x}=1$ - dá se zdůvodnit z limity $\lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x}=1$ použitím věty o aritmetice limit a věty o limitě složené fce ; ))

#4 07. 03. 2011 10:23

meggie
Reputace:   

Děkuji, jsem o trošíčku moudřejší, ale ne úplně moudrá :)

http://www.sdilej.eu/pics/6453ba4e4c989570605761bc73c1a834.gif  nechápu u tohoto, jak si z toho vytknu to 1/2 + pořád mi tam nějak chybí jedno x.. prostě nedokázala bych tento zlomek upravit, nedokážu ho pochopit ať na to koukám horem dolem :((

cyklometrické funkce mi v tomto opravdu nejdou, ráda bych se je naučila i nazpamět, ale není mi jasné jak. Nenašla jsem nikde, jakou hodnotu jaká funkce má. Proč například arctg x = pí/2? jsou na toto nějaké tabulky, kde je to všechno tohle dáno?
Omlouvám se za můj hloupý dotaz, ale prostě v učebnicích to není podáno polopatě a já se v tom strácím a čím víc se blíží termín zkoušky, tím víc jsem zoufalejší :(

#5 07. 03. 2011 16:35 — Editoval OiBobik (07. 03. 2011 16:35)

OiBobik
Moderátor

↑ meggie:
Ahoj, nezlob se, teď moc nestíhám, tak aspoň stručně:
  tu 1/2 získáš tak, že na tu limitu použiješ větu o aritmetice limit a dostaneš lim((x/2)/x) + lim(arctg x / x)
  základní vlastnosti cyklometrických fcí jsou hezky třeba na wikipedii, aspoň já tam vždycky zabrousím, když zapomenu nějaké ty převodové vztahy apod. Když si vygooglíš grafy arctg, arccotg, uvidíš přímo z nich, že lim_{x->infty} arctg x = pi/2 ,  lim_{x->infty} arccotg x = 0 apod. ; )) Vše to plyne z toho, že jsou to inverzní funkce k tg, cotg (resp. jejich restrikce na ten interval, na kterém jsou spojité)

#6 07. 03. 2011 20:31

meggie
Reputace:   

OK, díky moc! ↑ OiBobik:

Zápatí