Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ anikmarku:
Nakresli si to, ako bude obrázok vyzerať pri tom pomere. Odtiaľ uvidíš vzdialenosť stredu od tetivy, polomer poznáš + 1 Pytagorova veta.
↑ anikmarku:
Lepšie slovo je rozdeľuje, půlí sa viaže k polovici... 10 cm máš rozdeliť v pomere 2:3.
↑ anikmarku:
Toto si len rozdelila ten priemer - už vieš, kde leží tá tetiva. Nakresli si ju, bude za druhým dielikom, kolmá na priemer.
↑ anikmarku:
EDIT: Priemer 10 cm - chyba, má byť priemer 20 cm, v 8. cm kolmica - na nej je tá tetiva. Nájdi stred kružnice a premysli si, ako je ďaleko od tetivy.
Stred spoj na jednej strane s krajným bodom tetivy, dostaneš pravouhlý trojuholník. Prepona bude polomer kružnice, 1 odvesna vzdialenosť stredu od tetivy a druhá odvesna bude polovica tetivy.
↑ anikmarku: Neměl by ten průměr být 20cm? mě to pořád nevychází r=10cm
↑ anikmarku:
Aha, áno, prepáč. Neuvedomila som si, že 10 cm je polomer...
Princíp by mal byť dobre...
tetiva v 8 cm
polomer 10 cm (prepona), vzdialenosť stredu od kružnice 2 cm (1 odvesna), x druhá odvesna (polovica tetivy)
Polovica tetivy vyjde
nějak jsem si nevšiml, že je v zadání 2:3 průměru ... počítal jsem s poloměrem :)
↑ poker:
Tá vzdialenosť stredu kružnice od tetivy je 2 cm, nie 4 cm.
Editor - geogebra.